De onveilige situatie duurt inmiddels al drie jaar. In 2013 werden de eerste mensen ziek van een listeria-besmetting. Sindsdien zijn 8 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van besmetting met Listeria monocytogenes. Twee van hen zijn overleden. Waarschijnlijk is het aantal ziektegevallen beperkt gebleven omdat het diepvrieseten voor consumptie verhit wordt, zodat de besmettelijke bacteriën in veel gevallen onschadelijk zijn gemaakt.

De grootschaligheid van de (vrijwillige) recall laat zien hoe ernstig de uitbraak is en hoe bezorgd de autoriteiten zijn dat besmet voedsel 'doorgesijpeld' is naar andere producten, zegt Brittany Behm, woordvoerster van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens het CDC is uit epidemiologisch en laboratoriumonderzoek gebleken dat de bron van de listeriabesmettingen waarschijnlijk diepvriesgroentenproducent CRF Frozen Foods in de staat Washington CRF is. De producent heeft sinds 2 weken de fabriek gesloten om de exacte besmettingsbron te vinden. Bij een inspectie in maart troffen inspecteurs beschadigde en moeilijk te reinigen kunststoffen machine-onderdelen aan die met de groenten in contact kwamen.

Om hoeveel verpakkingen het gaat, is niet duidelijk, aldus de New York Times. Wel is duidelijk dat er inmiddels 350 verschillende producten, die onder 42 verschillende merknamen verkocht werden, (vrijwillig) teruggeroepen worden. Het gaat om alle diepvriesproducten die sinds 1 mei 2014 van de band zijn komen rollen. De houdbaarheidsdata van de producten liggen tussen 26 april 2016 en 26 april 2018. De federale gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen dat consumenten niet zullen checken of hun diepvriesvoorraad op de recall-lijst voorkomt, omdat diepvries nu eenmaal langer goed blijft dan andere producten, besluit Behm.
Dit artikel afdrukken