Stephen Guyenet liet op zijn blog zien dat er iets geks aan de hand is. Hoewel Amerika duidelijk minder koolhydraten innam, groeide de omvang van de Amerikaanse buik gewoon door. Trendmatig bovendien en over een langere periode. Dat blijkt uit officiële data van de Centers for Disease Control.

Hoe die trend verklaard moet worden, weet Guyenet, een van de voorvechters van een op paleoprincipes gebaseerde eetstijl, niet te vertellen. Hij schrijft:
Geraffineerde koolhydraten en suiker verklaren ongetwijfeld een deel van de obesitasepidemie, maar deze data sporen met een groot aantal onderzoeken die laten zien dat er meer aan de hand is. Obesitas wordt veroorzaakt door een complex van met elkaar interacterende eet- en leefstijlfactoren. De meeste daarvan vinden hun oorsprong in de grote socio-economische veranderingen in de VS over de afgelopen eeuw. Ze hebben gezorgd voor een andere omgang met voedsel, de samenstelling daarvan en andere aspecten van onze leefstijl die ervoor zorgen dat mensen die er genetisch vatbaar voor zijn dikker worden.

Met zoveel woorden wijst Guyenet eenvoudige verklaringen met één schuldige af. Ook voedingsprofessor Jaap Seidell twitte afgelopen week dat er geen eenvoudige verklaringen zijn:


Wat zouden elementen kunnen zijn van een ingewikkelder verklaring?

Fotocredits: Stephen Guyenet
Dit artikel afdrukken