Emmanuel Faber, de in maart afgezette voormalig ceo van Danone, heeft in een hoorzitting in het Franse parlement flink zijn gram gehaald, aldus Le Figaro.

Volgens Faber is hij afgezet door activistische aandeelhouders én zijn medebestuurders via onverkwikkelijke 'achterkamertjespolitiek'. "Als je op zo'n manier bondjes sluit en je laat compromitteren, dan denk ik helaas dat deze raad van bestuur vandaag niet in staat is de soevereiniteit van Danone overeind te houden," zei Faber tegen de Franse Economische Commissie, die de toedracht van zijn aftreden onderzoekt. Een raad van bestuur hoort onafhankelijk te zijn, maar daar was bij Danone geen sprake meer van. 'Activistische' bestuursleden lieten hun oren hangen naar de aandeelhouders, maar hitsten op hun beurt ook de aandeelhouders op.

Dat hij heeft moeten vertrekken omdat de resultaten van Danone achterbleven bij die van andere voedingsconcerns, is volgens Faber een 'vals voorwendsel'. Toen hij het bedrijf in 2014 ging leiden, stond het er nog slechter voor, zei Faber, sprekend als 'gewone Franse burger'.

Faber is van mening dat de volledige raad van bestuur van Danone op de schop moet, nu de activisten zo'n kwalijke invloed blijken te hebben. Niet alleen bij Danone, in Frankrijk en heel Europa moeten er betere regulering komen zodat raden van bestuur weer 'ruggegraat krijgen' en onderonsjes en activistische spelletjes voortaan onmogelijk zijn.

De opvolger van Faber is de Fransman Antoine Bernard de Saint Affrique. Een profiel in Het Financieele Dagblad kenschetst hem als "niet spannend, en dat is precies de bedoeling". De Saint Affrique moet vanaf september weer rust brengen binnen het opgeschudde bedrijf.
  • Deel
Druk af