De Amerikaanse site Epicurious maakte een mooie bloemlezing van de 27 meest hilarische en vooral onnodige National Food Holidays. In de VS blijkt namelijk iedere dag wel een National Food Holiday te zijn: van 1 januari - Apple Gifting Day - tot 30 december die 'Dubbelkoolzure soda' (zuiveringszout)-dag blijkt te zijn.
Je kunt elkaar in de VS dus niet alleen een 'have a nice day' wensen, maar iemand op de eerste vrijdag van juni ook feliciteren met de nationale Doughnut Day (die bestaat overigens al sinds 1938 en is ingesteld door het Leger des Heils).

Van de President tot de burgemeester
In de Verenigde Staten is het niet erg moeilijk een bepaalde dag voor iets erkend te krijgen. Op het hoogste officiële niveau heeft de President de autoriteit om een bepaalde dag voor iets af te kondigen, en dat gebeurt zo'n 150 keer per jaar. Verzoeken om bij een bepaalde bedrijfstak, gebeurtenis, beroep, hobby of levensmiddel stil te staan kunnen ingediend worden door iedereen: burgers, beroepsverenigingen, bedrijven, PR-bureaus of nog anders. Ook de Amerikaanse Senaat kan 'herdenkings-resoluties' uitvaardigen, En in sommige Staten kunnen gouverneurs, of burgemeesters, een speciale dag afkondigen om iets of iemand in het zonnetje te zetten. Dat heeft overigens wel tot gevolg dat er in de VS - op verschillende niveaus - inmiddels twee National Chocolate Days zijn en een National Chocolate Month, en ook twee National Guacamole Days.

Maak je eigen Food-feestdag
Uiteindelijk blijkt eigenlijk iedereen een speciale dag in te kunnen voeren voor zijn of haar favoriete voedsel. Je hoeft alleen maar naar de website Nationalcalender.com te gaan, het online aanvraagformulier in te vullen en uit te leggen waarom je iets met die dag wilt. Na verificatie door een van de researchers en goedkeuring krijg je een persbericht dat de nieuwe Feestdag aankondigt, wordt je jaarlijks op de betreffende dag op de website vermeld, net als op facebook en twitter, wordt je in Wikipedia opgenomen en, last but not least, krijgt je een 'professioneel certificaat', ingelijst en wel van 45x60 centimeter.

Vandaag: Nationale Keukenklunzen Dag
Zo'n certificaat is een mooie opsteker voor degene die bedacht heeft dat het vandaag, de eerste vrijdag de dertiende van het jaar, National Kitchen Klutzes of America Day is - Nationale Keukenklunzen Dag. Overigens een dag die Epicurious er niet uitpikte. Maar wel een prachtig excuus voor alles wat er vandaag aanbrandt, overkookt of mislukt.

Verjaardag
Met die hele voorraad aan National Food Holidays is het niet verwonderlijk dat je even wilt checken wat voor Food er op je eigen verjaardag in het zonnetje staat. Dat kan natuurlijk ook: tik je verjaardag in op 'What ridiculous Food Day is your Birthday' en je weet meteen waar je aan toe bent. Ik ben jarig op National Gazpacho Day. Mmm. Niet direct wat ik zou verwachten voor 6 december.

O ja, onze nationale Pannenkoekendag. Die is overigens volgens Wikipedia een wereldwijde Food Holiday: de dinsdag voor Aswoensdag, om nog net vóór de Vasten beginnen de 'rijke' ingrediënten (ei, spek, melk, room en boter) op te maken. Steekt alles bij elkaar wel wat schriel af tegen de Amerikaanse waslijst.

De Amerikanen hebben wat teveel nationale Food-feestdagen. Hebben wij er te weinig?

Fotocredits: 'Another batch of klutz', uitsnede, Makeshiftlove
Dit artikel afdrukken