Volendam Glasaal BV wil glasaal (jonge paling) uit eigen larven kweken. Dat is nog nooit eerder gelukt. Wetenschappers van de Universiteit van Leiden denken er wel in te kunnen slagen. De uitdaging is de larven 'aan het eten' te krijgen zodat ze uitgroeien tot glasaal.

Bioloog Petra van Dijk: "We zijn inmiddels in staat om larven te produceren en in leven te houden. Om de laatste stap in het kweekproces te realiseren is het zaak om grote hoeveelheden larven te produceren waarmee we kunnen onderzoeken wat de juiste omstandigheden zijn voor de glasaaltjes. Wat eten ze precies? Bij welke temperatuur voelen ze zich goed? We komen steeds dichterbij de antwoorden daarop. [..] We hebben de laatste weken steeds vaker flinke hoeveelheden larven."

Mysterieuze palingcyclus
Palingkweek op zich is niet nieuw. De stichting DUPAN zette in juni bijna een half miljard pootaaltjes uit in de Randmeren. Deze pootaaltjes waren in december als glasaal voor de Franse kust gevangen en door een palingkweker opgekweekt. Volgens de Europese Aalverordening moet 60% van de in zee gevangen glasaal ingezet worden om de bijna tot nul gereduceerde palingstand te versterken.

Glasaal Volendam "wil geschiedenis schrijven door glasaal te produceren uit zelf gekweekte palinglarven", meldt het bedrijf in een persbericht. Cees Zwarthoed, voorzitter van het in 2012 gestarte Glasaal Volendam: “Op deze manier zijn we niet meer afhankelijk van de wilde palingpopulatie, kan de paling in zijn natuurlijke omgeving voortbestaan en kan de wereldbevolking paling blijven eten.”

Crowdfunding
Om de volgende stap in het onderzoek is het optimaliseren van het voedingsproces van de palinglarven,. Daarvoor is Glasaal Volendam een crowdfundingscampagne via CrowdAboutNow gestart. Er is €300.000 nodig om het voedingsproces van de larven te optimaliseren. Op 10 september stond de teller op €148.550. De crowdfundingcampagne loopt tot 23 september.

Zwarthoed besluit: "Het is niet de vraag óf het ons gaat lukken glasaal te kweken, maar wanneer.”

Fotocredits: Foodlog Media, glasaaluitzetting DUPAN, 10 juni 2015
Dit artikel afdrukken