2
Fotocredits: 'Gerookte paling', Tasja, Wikimedia

FlashKilootje paling voor 3.000 euro

Op Schiphol werden palingsmokkelaars gepakt. Het ging om Maleisiërs die de vis naar Hongkong wilden smokkelen. Ze hadden piepkleine babypalinkjes van 0,3 gram in hun bagage. De in beslag genomen visjes zijn uitgezet in het Grevelingenmeer. Een onderzoeker van natuurbeschermingsorganisatie RAVON vertelt dat hij heeft gehoord dat in Hongkong opgekweekte paling voor twee- tot drieduizend euro per kilo wordt verkocht aan rijke consumenten. In Nederland kost een kilo paling zo'n €30 per kilo, gerookt en wel. Voor die prijs kun je ze best kant en klaar legaal op het vliegtuig zetten.

de Volkskrant - Palingoproer op Schiphol: smokkelaars betrapt met 300 duizend levende babypalingen in koffers, 15 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 17 apr '22
  • 12:37

maar glasaal is zelf ook een delicatesse. Ondermeer in Spanje (angulas).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 16 apr '22
  • 0:01

Het klopt niet. In werkelijkheid zit het zo:

In uw artikel op Foodlog over de palingsmokkel geeft u aan dat een onderzoeker van RAVON zegt dat een kilo opgekweekte paling voor € 3.000,- aan de eindconsument wordt verkocht.

Dit is niet juist. Ook de afbeelding van gerookte paling is niet juist.

Er wordt (illegaal) glasaal gesmokkeld voor ongeveer € 3.000,- per kg. In een kilo glasaal zitten ongeveer 3.500 stuks. Deze worden in Azië opgekweekt. Een kilo glasaal wordt uiteindelijk ongeveer 350 kg aan eindgewicht op gedurende de periode van opkweken. In Azie wordt er vervolgens een gerecht mee gemaakt van gegrilde palingfilet in sojasaus (kabayaki).


Dat laat NeVE-paling ons weten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.