Het begon voor voedselschrijver en restauranthouder Tim Hayward allemaal met een broodje ei en bacon dat hij in een café at. Tot zijn verbazing merkte hij een onweerstaanbare neiging om zout op de bacon te strooien. Dat is raar, want zout maakt (traditioneel gezien) spek tot spek. Volgens Hayward is bacon zonder zout “gewoon vreugdeloze plakjes nat varkensvlees.”

Dus gaat de voedselschrijver op onderzoek uit. Na urenlang rondbellen krijgt hij een Deen aan de telefoon die uitlegt dat ze de hoeveelheid zout in bacon hebben verminderd omdat de supermarkten dat eisen.

Hayward gelooft niet zo in zoutreductie en noemt een studie uit 2013 die laat zien dat slechts 25% van de mensen effecten zien van zoutinname op hun bloeddruk. Hij is “gloeiend van woede” dat alles wat anderen koken steeds minder lef heeft.

Dan is er ook nog het sociale verbod tegen het strooien van extra zout op restauranteten. Volgens sociale conventies moet je op de kundigheid van de chef kunnen vertrouwen. De restauranthouder gelooft daar niet zo in en heeft altijd een klein flesje zout bij zich. Een keer dacht iemand dat hij cocaïne aan het gebruiken was. “Ik moest uitleggen dat het geen klasse A drug was. Het was veel leuker dan dat. En veel minder sociaal geaccepteerd.”

In 2022 schreef Notre Temps dat het Franse stokbrood nooit meer hetzelfde zou gaan smaken. De Franse overheid dwingt de bakker tot een flinke zoutverlaging. Tussen 2015 en 2025 moet het brood 20% minder zout bevatten. Proef je dat? Ja, horen we vanuit Frankrijk. Het raakt nou net dat kleine upje om het niet laf te laten worden kwijt. Het wachten is op een Franse culinaire criticus die zegt dat minder maar lekkerder eten veel beter helpt om zout te reduceren.

In Nederland werd ook een zoutreductie in het brood doorgevoerd. Dat gebeurde al in het eerste decennium van deze eeuw. Wij reduceerden het zoutgehalte met 10%. Volgens chemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan merkte Nederland er destijds niets van. In 2016 concludeerde Dennis Zeilstra op Foodlog dat de zoutreductie weinig uithaalde voor de zoutinname van het publiek. Het RIVM zei later dat de steekproef te gering was om conclusies te kunnen verbinden aan de resultaten. In een later rapport (2019) wordt gewezen op het belang van reductie van het gebruik van zout thuis in de keuken en op tafel; maar daar heeft de overheid geen vat op.
  • Deel
Druk af