In de Huffington Post stond onlangs een grappig artikel. Hierin werd vermeld welke oude en verouderde keukenbenodigdheden je moet vervangen om gezond te blijven.
Hieronder volgen ze, met de omschrijving waarom ze een gevaar voor je gezondheid kunnen opleveren:

1. Anti-aanbakpannen met krassen: uit de beschadigde laag kunnen giftige dampen komen, vooral bij hoge temperaturen.
2. Borstel om je grillrooster schoon te maken na het barbecueën: losgeraakte borstelharen kunnen in je voedsel terechtkomen, en slokdarm, maag en/of darmen perforeren.
3. Kunststof bakjes om voedsel in te bewaren: Bisphenol A, een giftige stof uit het plastic, kan uit de bakjes in het voedsel komen.
4. Snijplanken met (diepe) krassen: daar kunnen gevaarlijke bacteriën zich in verstoppen, in het voedsel terechtkomen en je ziek maken.
5. Sponsjes (en vaatdoeken) zijn objecten die waarschijnlijk de meeste bacteriën bevatten: plaats ze 30 seconden in de magnetron. Ouder dan twee weken: doe ze weg.
6. Theedoeken, om vaatwerk af te drogen kunnen (veel) bacteriën bevatten: was ze vaak, en vervang ze regelmatig. En droog er niet je handen mee … of het aanrecht.
7. Brandblusser: controleer of de wijzer in het groene gebied staat.

Nuchter Nederlands commentaar
Voor de Foodlog-lezers voorzie ik deze graag van enig commentaar. Uit de opsomming blijkt immers al dat dat het gebruik van keukenbenodigdheden per land enorm kan verschillen. Met veel (Amerikaanse) zekerheid worden de gevaren die de zeven voorwerpen kunnen veroorzaken benadrukt. Dat lijkt wat overdreven voor een nuchter mens uit Nederland.

1. Natuurlijk kunnen beschadigde oppervlakken in pannen (teflon, email) het vrijkomen van (giftige) stoffen bevorderen. Op tijd vervangen is nuttig. Pannen met ander materiaal gebruiken is misschien nog geruststellender.

2. Dat een borstelhaar op een rooster blijft zitten is mogelijk. Lijkt me makkelijk om die haren voor gebruik even te verwijderen. Daar hoef je niet direct een nieuwe (staal)borstel voor te kopen.

3. Ja, als je die bakjes te gevaarlijk vindt, neem je toch gewoon bakjes van een ander materiaal?

4. Ziekteverwekkers in de gleuven op snijplanken. Dat kan … maar je kan de snijplanken wassen met warm water en zeep en goed laten drogen. Dan sterven de meeste micro-organismen af. Meerdere snijplanken gebruiken: één voor rauwe groente, één voor rauw vlees, één voor rauwe vis en één voor brood, kan veel ongemak voorkomen. Gebrek aan snijplanken: tussendoor wassen met warm water en zeep, en weer gebruiken.

5. Ten eerste: een magnetron verwarmt onregelmatig (niet doen dus). Ten tweede: een magnetron is voor het opwarmen van eten, niet voor het veiliger maken van schoonmaakmiddelen. Sponsjes gebruiken wij voor hardnekkig vuil … die kunnen maanden mee. Vaatdoeken moeten de was in (minimaal 60ºC) of de vaatwasser in met een ‘wash plate’. Hoe vaak? Als ze vies zijn … dat kan dezelfde dag zijn, of na een paar dagen gebruik. Maar doe er geen dingen mee waarvoor het doekje niet is bedoeld: een babymondje schoonmaken, het kwijl van de snoet van de boxer verwijderen, toilet schoonmaken etc.

6. In Nederland hangt er doorgaans een handdoek om de handen te drogen. Die moet wel regelmatig gewisseld worden. Hoe vaak? Dat hangt er van af: soms al na één dag. Theedoeken worden gebruikt om vaatwerk te drogen … dat is schoon. Natuurlijk komen daar micro-organismen in: van onze handen, en van de vaat (vooral als die niet goed afgewassen is). Geen dingen mee doen die niet horen, zoals aanrecht afdrogen. Daar is een vaatdoek voor.

7. En de brandblusser: als die aanwezig is gewoon de gebruiksvoorschriften naleven.

Wat missen we nu nog aan belangrijke zaken? Daar maken we een prijsvraag van. Lezers, zet je vragen en oplossingen hieronder. Ik zoek onderwijl een leuke prijs voor de meest originele vondsten.

Fotocredits: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget, uitsnede
Dit artikel afdrukken