Vrijwilligers voor de inspectie konden zich opgeven via internet om hun keuken te laten testen. Ongeveer 1 op de 3 keukens behaalde een A, de hoogste score (90-100 punten). Iets meer dan de helft haalde B’s en C’s (70-89 punten) en 14% scoorde een onvoldoende. De Huffington Post beschrijft naar aanleiding van dit onderzoek wat het United States Department of Agriculture (USDA) adviseert bij de meest gemaakte fouten.

Meest gemaakte fouten: koeling
In 64% van de gevallen koelden mensen restjes niet snel genoeg af. Bij het koken van grote porties eten, bijvoorbeeld voor de volgende dag, moet het deel dat bewaard wordt snel afkoelen en in de koelkast gezet worden. Dit afkoelen kan gebeuren door het gerecht in een ijsbad te zetten, er ijsklontjes op te leggen (in een zakje) of door het op te delen in kleinere, liefst platte, porties. Restjes moeten binnen twee uur afgedekt en gekoeld zijn en binnen vier dagen worden gegeten, tenzij ze worden ingevroren.

36% van de geteste thuiskoks had geen werkende thermometer in de koelkast. Een speciale thermometer voor een koelkast, of een voedselthermometer in het midden van de koelkast in een glas water, is nodig om de optimale temperatuur te controleren. Een temperatuur van 4,5°Celsius is de optimale temperatuur voor voedselveiligheid en energiebesparing. Ook is het belangrijk de koelkast niet te vol te stoppen. Bijna een kwart van de mensen had te weinig ruimte in de koelkast over om de koude lucht goed te laten circuleren.

Nagels en sieraden
Een laatste veel gemaakte fout (28%) bleek te zijn dat de thuiskok te lange vingernagels had tijdens het bereiden van het eten, of sieraden droeg. Dat zijn de ideale plekken voor bacteriën om zich op te hopen en zo op en in het voedsel terecht te komen.

Fotocredits: Keuken, Meindert van D
Dit artikel afdrukken