In de gemiddelde keuken valt nog veel te verbeteren wat betreft voedselveiligheid. Het Los Angeles Department of Public Health ging bij een aantal thuiskoks langs om te kijken of ze voldoen aan de eisen van een restaurant.
Vrijwilligers voor de inspectie konden zich opgeven via internet om hun keuken te laten testen. Ongeveer 1 op de 3 keukens behaalde een A, de hoogste score (90-100 punten). Iets meer dan de helft haalde B’s en C’s (70-89 punten) en 14% scoorde een onvoldoende. De Huffington Post beschrijft naar aanleiding van dit onderzoek wat het United States Department of Agriculture (USDA) adviseert bij de meest gemaakte fouten.
Meest gemaakte fouten: koeling
In 64% van de gevallen koelden mensen restjes niet snel genoeg af. Bij het koken van grote porties eten, bijvoorbeeld voor de volgende dag, moet het deel dat bewaard wordt snel afkoelen en in de koelkast gezet worden. Dit afkoelen kan gebeuren door het gerecht in een ijsbad te zetten, er ijsklontjes op te leggen (in een zakje) of door het op te delen in kleinere, liefst platte, porties. Restjes moeten binnen twee uur afgedekt en gekoeld zijn en binnen vier dagen worden gegeten, tenzij ze worden ingevroren.
36% van de geteste thuiskoks had geen werkende thermometer in de koelkast. Een speciale thermometer voor een koelkast, of een voedselthermometer in het midden van de koelkast in een glas water, is nodig om de optimale temperatuur te controleren. Een temperatuur van 4,5°Celsius is de optimale temperatuur voor voedselveiligheid en energiebesparing. Ook is het belangrijk de koelkast niet te vol te stoppen. Bijna een kwart van de mensen had te weinig ruimte in de koelkast over om de koude lucht goed te laten circuleren.
Nagels en sieraden
Een laatste veel gemaakte fout (28%) bleek te zijn dat de thuiskok te lange vingernagels had tijdens het bereiden van het eten, of sieraden droeg. Dat zijn de ideale plekken voor bacteriën om zich op te hopen en zo op en in het voedsel terecht te komen.
Fotocredits: Keuken, Meindert van D
Dit artikel afdrukken
Meest gemaakte fouten: koeling
In 64% van de gevallen koelden mensen restjes niet snel genoeg af. Bij het koken van grote porties eten, bijvoorbeeld voor de volgende dag, moet het deel dat bewaard wordt snel afkoelen en in de koelkast gezet worden. Dit afkoelen kan gebeuren door het gerecht in een ijsbad te zetten, er ijsklontjes op te leggen (in een zakje) of door het op te delen in kleinere, liefst platte, porties. Restjes moeten binnen twee uur afgedekt en gekoeld zijn en binnen vier dagen worden gegeten, tenzij ze worden ingevroren.
36% van de geteste thuiskoks had geen werkende thermometer in de koelkast. Een speciale thermometer voor een koelkast, of een voedselthermometer in het midden van de koelkast in een glas water, is nodig om de optimale temperatuur te controleren. Een temperatuur van 4,5°Celsius is de optimale temperatuur voor voedselveiligheid en energiebesparing. Ook is het belangrijk de koelkast niet te vol te stoppen. Bijna een kwart van de mensen had te weinig ruimte in de koelkast over om de koude lucht goed te laten circuleren.
Nagels en sieraden
Een laatste veel gemaakte fout (28%) bleek te zijn dat de thuiskok te lange vingernagels had tijdens het bereiden van het eten, of sieraden droeg. Dat zijn de ideale plekken voor bacteriën om zich op te hopen en zo op en in het voedsel terecht te komen.
Fotocredits: Keuken, Meindert van D
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Precies. Resistentie is gerelateerd aan de infectiedruk van de omgeving. Leuk voorbeeldje, en niet zo cataclysmisch als Malakka: in 1983 kwam ik aan op een landbouwproefstation in Swaziland. Pas sinds een jaar of vijf gerund door de locals, voordien de Engelsen. Eigen watervoorziening, van een beekje in het bos, compleet met settling tanks en choortoediening. Alleen soms geen geld voor aluminiumfosfaat om de fijne modderdeeltjes te laten bezinken, dus dan was het water wat rood. Maar het was tenminste schone modder... Gelijk vanaf de eerste dag gewoon uit de kraan gedronken, zonder een schijntje van een probleem. Op het station ook een groep Amerikanen, een team van de universiteit van Pennsylvania die het onderzoek- en voorlichtingssysteem weer aan het opbouwen waren. Uitgenodigd bij een van hen om te komen eten. Helpen in de keuken: compleet met waterfilter, water koken, water in een fles in de koelkast. Ze waren geschokt, en schaamden zich ook een klein beetje, toen ze hoorden dat ik zonder probleem al twee weken uit de kraan had gedronken. Op maandag verscheen de echtgenoot niet op het werk. Zowel hij als zijn vrouw met buikgriep te bed: uit de kraan gedronken....
Zoveel te pietluttiger als je wordt ten aanzien van ontsmetten, zoveel te minder je hebben kunt. En wat betreft wazige, dodelijke bacterieen: tja, daar is de evolutie even aan de kant van de underdog. Dan heb je dus pech. Dick V. noemde dat in een andere draad een gebrek aan risicobegrip. Van leven ga je dood. Maar het is dus wel zo, dat hoe harder we selecteren voor de ontwikkeling van antibioticaresistentie in micro-organismen, via het overdreven gebruik van die antibiotica, zoveel te eerder we resultaat krijgen: resistentie in de ziektekiemen. En dat gaat echt harder dan we nieuwe antibiotica kunnen verzinnen.
Freud linkte Smetvrees, ook wel Mysophobia genoemd, terecht aan seksuele fobieën. Met symptomen als 40 keer handenwassen, geen hand durven schudden tot afschuw van andermans lichaamsvocht, en dagelijks grassprietjes peuteren uit het stoepje voor de deur.
We lijden er allemaal een beetje aan smetvrees. En paradoxaal ook aan gebrek aan hygiëne. Onderzoek naar café-pinda’s toonde aan dat meer dan 60%, ze worden naar vertrek van de gast weer terug in de pot gegooid, sporen van urine en colibacterieën bevat. Kijk eens in een gemiddelde wasbak op het toilet: droog. Ik lus er geen pinda’s meer.
Reizend van Singapore (waar je eetstalletjes en keukens 100% kunt vertrouwen, want bij een klacht, gefundeerd of niet, verliest de eigenaar voor een periode zijn vergunning) naar Malakka gaf het hotel het advies niets van het straataanbod te eten. Voor ons westerling letterlijk levensgevaarlijk. In snel tempo islamiseert Malaysia maar ook voordien werd de r**t met wat water en de linkerhand schoon geritseld. Ik begreep pas na 100 km treinen waarom veel zitplaatsen in de trein nat waren. Papier kent men er niet en in het onvoorstelbaar smerig treintoilet hing een stuk tuinslang dat onder de str*nt zat. Ik hoefde niet meer.
Lokale hygiëne Malakka ?
Die keurige gewoonte de linkerhand taboe te verklaren bij een hand shake vervalt zodra men gerechtjes aan het stalletje gereed maakt. Nooit zien werken met de linkerhand op de rug. Op een gegeven moment zag ik een viltig hobbelpaard in de open riool voor de huizen. Maar het was geen hobbelpaard, maar het kreng van een hond. De vliegen vlogen op en neer van het eetstalletje naar het kreng. Wat geen een Mallekees hinderde.
Ik denk dat specifieke weerstand gelinked is aan specifieke hygiëne.
Daar moet je dus oppassen.
Treed je uit het patroon dan wordt je gestraft.
Dus is hygiëne en weerstand zeker ook gekoppeld aan gewenning en cultuur.
Ook in keukens.
# 20, Harry, ik heb ook mensen gekend die aan een wazige, niet met antibiotica te bestrijden bacterie zijn gestorven. Neem nu die hele EHEC toestanden een paar jaar geleden in Duitsland. Ik heb niet de behoefte om mijn weerstand te tergen en ziek in bed te liggen. Moet ook voor mijn kindertjes zorgen.
Na het ontvetten met allesreiniger de boel afnemen met dunne (!!) bleek in koud !! water. Een paar druppeltjes per liter is genoeg. Minimaal 15 minuten inwerken of laten drogen, verder niets meer aan doen. Alle bacteriën dood en maakt toxinen kapot. Alles wat is aangeraakt, vooral met vlees en vis reinigen en desinfecteren.
Bleek is geen ontvetter, dus eerst met een ontvetter (allesreiniger of schuurmiddel) schoonmaken.
Ook de handgrepen van de kastjes, koelkast en de potjes. Vergeet vooral de afwasborstel niet. Er zijn ook lui die met een sponsje afwassen, ja echt waar. Helemaal riskant en die dingen zeker met bleek behandelen.
Doekje uitwringen en op het aanrecht leggen te drogen. Ik doe gemiddeld 3 mnd met een doekje totdat de gaten er in vallen zonder het te wassen.
Stukken goedkoper dan desinfectans spul en werkt zeker.
Samengevat: weet je wat pas echt ongezond is? Alle bacterieen dood proberen te maken. "Als je je nergens aan blootstelt word je ook nooit resistent."
5 is het koudst, maar ik heb een thermometertje hangen. Ben gewoon jaloers op de supersonische koelkast van Astrid.