Vandaag belde ik wat mensen rond Ik Kies Bewust en de vraag of dat logo voor minder slecht industrievoer nu wel of niet op groenten en fruit moet. Daar hoort het niet op, want groenten en fruit zijn van nature OK en dat weet iedereen. Het heeft niks te maken met industrievoer waar wat suiker, zout en verzadigd vet uit moest worden gehaald omdat ze het echt te bar hadden gemaakt.

In dat rondje viel ik bijna van verbazing van m'n stoel. Er blijkt nog rede in Nederland Voedingsleerland. Het Voedingscentrum verklaarde me vanmiddag bij monde van Roy van der Ploeg, dat wat het Voedingscentrum betreft Ik Kies Bewust niet op groenten en fruit hoort. Iedereen weet immers dat je meer groenten en fruit moet eten. Dat niemand het doet is wat anders. Het logo heeft alleen zin als onderzoek zou uitwijzen dat mensen er meer groenten en fruit door gaan eten.

Maar dat wijst onderzoek niet uit. Het is zelfs waarschijnlijk dat het dat niet uitwijst, als je van IKB ook taart mag in plaats van spinazie of zelfs een aardbei. Of suikerwater in plaats van water.

Daarnaast bleek Van der Ploeg het verder met me eens: producten zijn op zich nooit (on)gezond.Te veel slechte eten, dat is ongezond. Net als teveel alleen-maar-minder-slechte. En daar kun je zomaar voor kiezen, ook al neem je alles netjes van IKB.

Moeilijk te begrijpen? Welnee. Niet wat je eet, maar wat je zo het hele jaar door eet en doet, is gezond of ongezond.

Waar het mis gaat? Ook simpel. Waarom zou je tenslotte gezond fruit en groente eten, als je van dat IKB-logo ook elke dag ijstaart, Cup-a-Soup en suikerwater mag nemen? Gelukkig vindt ook het Voedingscentrum dat gewoon flauwekul!

Dit is de vlotte huishoudversie van een genuanceerd en veel langer verhaal. Maar ook hier heb ik de wijs- noch de waarheid geweld aangedaan, al zijn de toon en woorden anders. Kijk maar.
Dit artikel afdrukken