“De Rabobank verwacht dat de productie van eiwitten in alle regio’s toeneemt. De totale productietoename zal hierbij opnieuw het tienjarige gemiddelde voorbijgaan”, aldus Justin Sherrard, Global Strategist Animal Protein bij de Rabobank. “Deze sterke productietoename wordt voornamelijk aangedreven door Brazilië, China en de Verenigde Staten.”

Dat schrijft vakblad De Molenaar over het jongste vleesrapport van Rabobank. Rund- en varkensvlees zullen sterk bijdragen aan wereldwijde beschikbaarheid van vlees. Vis uit kweek zal het aanbod het meest laten groeien, al denkt de bank dat de wildvangstsector ook wat zal groeien, na de recente daling door El Niño in 2017.

De wereld barst de komende jaren van het vlees, het zal niet duur zijn en per kilo wordt het nog 'duurzamer' ook
“Veel landen willen hun export laten groeien. Dit zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn van de extra concurrentie die wij in 2018 verwachten”, zegt Sherrard. “Het versterken van de concurrentie wordt essentieel voor succes.”

Voor 2018 ziet de bank een aantal factoren die van belang zijn. Te dure vleesproducenten en -verwerkers verdwijnen uit de markt of consolideren. Nieuwe retailformules zullen de concurrentie en de keuze voor consumenten verder oprekken. Hoewel er meer vlees komt, komen tegelijk ook nieuwe eiwitten (plantaardige en insecten) op de steeds voller rakende markten voor eiwit. Die nieuwe eiwitten zullen ook als diervoerders een rol gaan spelen. Datagestuurde technologie zorgt voor kostenverlaging in de keten, denkt Rabobank.

"Twee belangrijke drijfveren achter de toename van technologie zijn het verminderen van de milieuvoetafdruk en het aanpakken van maatschappelijke zorgen", schrijft De Molenaar.

Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Wie het rapport als een Nederlandse consument leest, wrijft zich vermoedelijk even de ogen uit. De wereld barst de komende jaren van het vlees, het zal niet duur zijn en per kilo wordt het nog 'duurzamer' ook.
Dit artikel afdrukken