Dat schrijft vakblad De Molenaar over het jongste vleesrapport van Rabobank. Rund- en varkensvlees zullen sterk bijdragen aan wereldwijde beschikbaarheid van vlees. Vis uit kweek zal het aanbod het meest laten groeien, al denkt de bank dat de wildvangstsector ook wat zal groeien, na de recente daling door El Niño in 2017.
De wereld barst de komende jaren van het vlees, het zal niet duur zijn en per kilo wordt het nog 'duurzamer' ook“Veel landen willen hun export laten groeien. Dit zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn van de extra concurrentie die wij in 2018 verwachten”, zegt Sherrard. “Het versterken van de concurrentie wordt essentieel voor succes.”
Voor 2018 ziet de bank een aantal factoren die van belang zijn. Te dure vleesproducenten en -verwerkers verdwijnen uit de markt of consolideren. Nieuwe retailformules zullen de concurrentie en de keuze voor consumenten verder oprekken. Hoewel er meer vlees komt, komen tegelijk ook nieuwe eiwitten (plantaardige en insecten) op de steeds voller rakende markten voor eiwit. Die nieuwe eiwitten zullen ook als diervoerders een rol gaan spelen. Datagestuurde technologie zorgt voor kostenverlaging in de keten, denkt Rabobank.
"Twee belangrijke drijfveren achter de toename van technologie zijn het verminderen van de milieuvoetafdruk en het aanpakken van maatschappelijke zorgen", schrijft De Molenaar.
Wie het rapport als een Nederlandse consument leest, wrijft zich vermoedelijk even de ogen uit. De wereld barst de komende jaren van het vlees, het zal niet duur zijn en per kilo wordt het nog 'duurzamer' ook.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Building a better world together", according to RABO Animal Protein:
In dat hele RABO-rapport komen de woorden
- "methane",
- "manure",
- "biodiversity", en
- "global warming"
.... niet EENmaal voor.
"Hepatitis" al evenmin.
"Welfare" zowaar éénmaal, en "antibiotics" zelfs tweemaal!
Bravo, RABO: zo komen we er wel!
#1
Dan koop je waarschijnlijk bij de verkeerde veehouder.
Een veehouder die zelf vlees verkoopt is nog geen garantie voor kwaliteit.
#1 Wat voor soort vlees koop je dan? En welke delen? Het kan door heel veel oorzaken een andere kleur hebben.
Waarom is vlees dat ik rechtstreeks bij de boer koop veel minder rood van kleur?