Het imago van vlees staat onder druk. De intensieve dierhouderij is dier- en milieuonvriendelijk, vleesproductie is inefficiënt en kostbaar en veel vlees eten is bovendien ook nog eens slecht voor de gezondheid. Rauffus gaat zelfs zo ver dat hij 'worst zelfs de sigaret van de toekomst' noemt, aldus RetailDetail.
Rügenwalder Mühle is de grootste Duitse worst en gehaktballetjesmakerVerwachtingen vegetarische omzet ver overtroffen
Consumenten kiezen in toenemende mate voor geen vlees, minder vlees of een alternatief voor vlees. Op die trend speelt Rügenwalder Mühle, de grootste Duitse worst en gehaktballetjesmaker, in door een eigen assortiment vegetarische producten op de markt te brengen. "Het maken van vegetarische producten is dus slechts een logische stap voor ons."
De verwachtingen waren hooggespannen. In 2020 zou het vleesbedrijf 30% van zijn omzet uit vegetarische producten willen halen. De werkelijkheid blijkt de verwachtingen echter ver te overtreffen. Vier van de 10 best verkopende producten van het bedrijf zijn vegetarisch. De 30% doelstelling wordt waarschijnlijk al volgend jaar gehaald.
Vegetarische kippeneieren
Gaat Rügenwalder Mühle 'onze' Vegetarische Slager beconcurreren? Dat bedrijf heeft zich ten doel gesteld de grootste vegetarische slager ter wereld te worden, op basis van louter plantaardige producten die in smaak en textuur niet van 'echt' vlees te onderscheiden zijn. Rügenwalder Mühle maakt zijn vegetarische worsten met eiwit van vrije uitloop kippeneieren, raapolie en gebruikt voor de balletjes ook soja. De Duitse vegetariërsbond ondersteunt die keuze.
Fotocredits: still uit video Rügenwalder Mühle, via facebook
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hendrik #24 Vertel eens wat meer over die gezondheidseffecten. Ben ik wel nieuwsgierig naar.
Henrik #24, hou 's op! Vegetarisch eten bestaat niet. Eenzijdig eten bestaat wel, en dat doen veel vleeseters en ook veel vega's. Dat is ongezond. Maar je suggereert iets anders.
Verder is de intensieve veehouderij echt wel dieronvriendelijk, wat niet wegneemt dat alle veehouderij onnatuurlijk is, en in die zin dieronvriendelijk (als ik probeer jou voor te zijn). Maar er bestaan wel degelijk verschillen tussen extensieve en intensieve bedrijven. Zo bestaan er ook verschillen tussen landbouwers die de bodem uitputten, erosie bevorderen, alles eromheen platspuiten, grond- en oppervlaktewater vergiftigen... en boeren die met respect voor de omgeving werken.
En Dirk, #26, er zijn veel meer mensen die genuanceerd principieel zijn. Grappig genoeg zijn daar veel biologisch-dynamische 'types' bij, die erkennen dat een gezonde bodem dierlijke mest nodig heeft, en die dan ook af en toe vlees eten. Vanuit dat inzicht eet ik, na 30 jaar fanatiek vegetarisme, nu ook af en toe vlees.
Louise Fresco schrijft ergens in haar literatuur dat ze naar een vegetarische eetwijze neigt, maar alnaar gelang de situatie (huisarts die haar een biefstukje voorschrijft, gastheren die iets vlezigs aanbieden) daar best vanaf wil wijken, kijk, zulke mensen, denk ik, zijn er maar heel weinig , bij de meeste is het toch gewoon: ik eet wat ik lekker vind,maar vleeseters zijn natuurlijk veel minder fundamentalistisch dan vegetariërs! Och ja, moet kunnen. En ik raad Ruegenwalder sterk aan Donausoja te gebruiken, dat zet meteen de goede milieutoon! Twee vliegen in een klap!
Nog iets, alsof alle vlees hetzelfde is. We hebben het niet over een Toyota Prius!
"De intensieve dierhouderij is dier- en milieuonvriendelijk, vleesproductie is inefficiënt en kostbaar en veel vlees eten is bovendien ook nog eens slecht voor de gezondheid."
Even uit mekaar halen:
- De intensieve dierhouderij is dieronvriendelijk. Onwaar, voor zover ik kan bekijken is dierhouderij nog nooit zo diervriendelijk geweest.
- De intensieve dierhouderij is milieuonvriendelijk. Wel alle landbouw is milieu (what the hack is milieu?) onvriendelijk.
- Vleesproductie is inefficiënt. Wel efficiëntie is de grootste boosdoener is de achteruitgang van de biodiversiteit. Wie iets anders zegt is niet op de hoogte. Een domme sukkel dus.
- Vleesproductie is kostbaar. Wel GVD mag de boer ook wat verdienen. Graan is veel te goedkoop dat is iets totaal anders. Stem op een andere partij, weet ik veel welke.
- (Veel) Vlees eten is bovendien ook nog eens slecht voor de gezondheid. Vegetarisch eten heeft door de eenzijdige samenstelling van de benodigde ingrediënten over het algemeen als je niet goed oppast veel meer gezondheids effecten