Door in de zon te zitten maakt ons lichaam vitamine D aan, een belangrijk stofje om je botdichtheid op peil te houden. De vitamine blijkt ook een rol te spelen bij de timing van lichaamsprocessen en is dus onmisbaar voor onze biologische klok. Dat meldt NewScientist.

'Klok-genen'
Het lichaam heeft een groepje ‘klok-genen’ die aan en uit switchen gedurende de dag. Hierdoor gaan de concentraties van de eiwitten die ze coderen op verschillende tijdstippen omhoog of omlaag.

Mexicaanse onderzoekers wilden weten of vitamine D een rol speelt bij het reguleren van deze ‘klok-genen’ en deden een experiment met enkele van deze genen in menselijke vetcellen. De activiteit van de ‘klok-genen’ schommelde netjes gedurende de dag, ook als de onderzoekers de cellen in het bloed stopten of met vitamine D voerden. Als de cellen geen vitamine D kregen, haperden echter de ‘klok-genen’. "Vitamine D synchroniseert de cellen: het is één van de manieren waarmee ons lichaam het circadiaanse ritme handhaaft", aldus onderzoeker Sean-Patrick Scott. De Mexicaanse onderzoekers presenteerden hun resultaten op de World Stem Cell Summit (poster abstract ID: 62577, pag. 21).

Geen vitamine
Hoewel we vitamine D een vitamine noemen, maakt het lichaam deze essentiële stof gewoon zelf met behulp van wat zonlicht, eigenlijk is het dus een hormoon. Om de nodige hoeveelheid vitamine D ‘binnen te krijgen’, is een half uur per week met de armen bloot in de zon ’s zomers al voldoende. In de winter, of als je een donkere huidskleur hebt, is het soms wat lastiger om de dagelijkse hoeveelheid zon binnen te krijgen, waardoor je de vitamine uit het eten van bijvoorbeeld vis moet halen.

Het Mexicaanse onderzoek geeft aan hoe essentieel zonlicht kan zijn voor je dag-nacht ritme en misschien ook wel waarom nachtdiensten draaien niet zo goed is voor onze gezondheid.

Fotocredits:auntjojo
Dit artikel afdrukken