Supermarkten blijken de drijvende kracht achter de groei in omzet én aantal winkels waar food wordt verkocht. In 2017 maakten winkels in voedings- en genotmiddelen 3,1% meer omzet dan in 2016. Het omzetniveau ligt inmiddels 15% boven dat van 2008. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen kwam ook het volume hoger uit dan in 2008, meldt het CBS. Het totale aantal food-winkels nam tussen 2008 en 2017 toe met 1,5%. Supermarkten groeiden in aantal met 3,2% naar 6.000 vestigingen, speciaalzaken met 0,8% naar 13.000. Binnen het segment speciaalzaken is sprake van 'stevige verschillen': de snelle groeiers zijn het aantal viswinkels (groei 30%), kaaswinkels (+20%) en natuurvoedingswinkels (+18%). Ook het aantal winkels in buitenlandse voeding nam toe. Uit het straatbeeld verdwenen groentewinkels (-28%), slagers (-16%) en poeliers (-10%). Ook het aantal slijterijen (-6%) en tabakswinkels (-7%) nam af.
CBS - Foodwinkels verkochten nog nooit zoveel
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook