Afgelopen maand was VION afwezig op de prestigieuze Europese Foodbeurs SIAL. Daarna maakte het bedrijf bekend een bedrijfsonderdeel te verkopen dat het vermoedelijke verlies over 2013 goed moet maken.

Huijbers is voozitter van ZLTO, de Brabantse boerenkoepel die eigenaar is van VION. Het bedrijf heeft een omzet van ruim 9 miljard euro, maar is er nooit in geslaagd een winst te maken die past bij een dergelijke omzet en het risico dat die vertegenwoordigt.

Voor de Nederlandse varkensboeren moet het bericht als een nare boodschap komen. Zonder VION zijn ze hun belangrijkste slachter kwijt.

Huijbers is hoopvol gestemd ondanks sombere geluiden. "De ZLTO heeft geen financiële middelen. Vrij recent hebben banken overigens nog kredieten verschaft, maar het is wel duidelijk dat onderdelen verkocht moeten worden." Niettemin zegt Huijbers dat het vanuit de coöperatieve gedachte opgerichte VION door de crisis heen zal komen.

Onderwijl neemt de vraag naar vlees in China enorm toe. Het land produceert reeds de helft van het varkensvlees ter wereld. De vraag moet dan ook gesteld worden waarom Europese slachtgiganten als Danish Crown (door Huijbers 'ook geen vrolijke kost' genoemd) en VION onderuit gaan, terwijl de vraag naar vlees in de wereld zo sterk toeneemt.

Fotocredits: Romeo66
Dit artikel afdrukken