Vandaag werd bekend dat Vion nog steeds in de portefeuille met risicovolle debiteuren blijft zitten. Vion zinspeelde erop dat de banken dat doen om een extra hoge rente te kunnen vragen. De banken gaven aan dat er andere redenen voor zijn.
Duitsland
Boerderij meldt het nieuws en geeft aan dat Vion niet beschikbaar was voor commentaar. Wel gaf een woordvoerder aan dat de onderneming binnen enkele weken hoopt meer duidelijkheid te kunnen verschaffen. Op Foodlog gaf Lex Sturkeboom, voormalig directeur van één van de rechtsvoorgangers van Vion, onlangs aan de situatie van het bedrijf als buitengewoon moeizaam in te schatten. Hij zei dat Vion mogelijk gered zou kunnen worden als het bedrijf zijn Duitse operatie zou kunnen verkopen. Daar zouden echter geen kopers voor zijn, zodat Vion een financieel gat is wat zijn weg naar de toekomst niet meer kan vinden.
Fotocredits: Vion
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rabo bepaalt alles. Maar de grootste fout was het saneren van de vleesindustrie in drie landen tegelijk. Nederland was nog niet klaar en is nog steeds niet klaar, vervolgens komt Duitsland erbij en wordt er veel aandacht aan gegeven, dan Engeland erbij. Sanering Duitsland valt stil .Alles wordt op England gezet om daar zo snel mogelijk te saneren. Een onmogelijke taak 1e niet te bemannen met deskundige mensen, vervelende vakbonden met veel macht, een cultuur , die niet bij de Europese aard past . En tot slot veel geld nodig om dit alles te realiseren. Dit was eerst ruim voorhanden, maar de verliezen bleven oplopen en links en rechts werden er langzaam vragen gesteld. Daarbij een constante stroom van directeuren in en uit waarvan de meeste geen enkele notie hadden van de vleesindustrie (nu nog steeds zitten er mensen die van toeten of blazen weten ) In 2002 een plan op tafel gelegd om de baconfabrieken te reorganiseren .Loonkosten met 50 % naar beneden, 2 % meer rendement en 1 % % meer spuitwinst, wat zei de toenmalige directeur (de Heer Jansen ), dat hebben wij niet nodig. Dit is eindelijk in 2013 gerealiseerd (Wat is daar een geld verloren gegaan) Deze directeur riep ook in die tijd, dat hij wel zou zorgen dat de varkensprijs tussen Nederland en Duitsland gelijk kwam te liggen. Nu dit kan helemaal niet omdat de uitslachting in Duitsland en de btw anders berekend word. Hierdoor ontstaat er al een natuurlijk prijsverschil. Daarbij is Duitsland een importerend land en worden er door de Duitse Slachterijen alleen de tekorten in Nederland ingekocht, die laatste paar % wat duurder maakt niet uit als de fabriek volle bak kan draaien. Ook hiervan hebben ze niets geleerd bij Vion. Want ze kunnen de meeste fabrieken niet vol laten draaien i.v.m. te weinig aanvoer. Deze onderproductie kost veel geld.En deze aanvoer loopt nog steeds terug, dus kosten opvangen door een natuurlijke groei van de productie is ver te zoeken. Daarbij valt het voordeel in Duitsland van lage loonkosten ook grotendeels weg met ingang van !jan.2015 is er het minimum loon ingegaan. ZORGELIJK ander woorden heb ik er niet voor en dit zijn nog maar een paar opmerkingen. Ik kan er wel een boek over schrijven wat een GEKLUNGEL.
Vion zit in een slechte markt ze kan zelf heel kritisch zijn, maar feit blijft dat ze in een slechte markt zit waar ze geen schuld aan heeft. Grote meespelers als een Tonnies groeien , ze investeren in het voormalige oostblok waarschijnlijk omdat daar grond, milieu , productiekosten lager zijn.
Vion kan, wil niet investeren ..
Ik maak me zorgen, hoe dit op lange termijn zal gaan. Nu de slag missen ?
Maar ook is mij de situatie niet helemaal duidelijk . Vion is van de Zlto ,zeg maar de Brabantse boeren, die willen een opbrengst voor hun varkens. Vion betaalt , vion produceert en verkoopt . Ik neem aan dat het idee was , dat produceren en verkopen als een specialisme te zien, dat verder uit te bouwen, dus Duitsland ,engeland erbij.
Maar wat nu ? Varkens geven een boer verlies , moet vion dan toch meer betalen ?
Of betaalt vion de marktprijs aan de Zlto boeren? Ook al betaalt vion de marktprijs aan Zlto boeren dan ontstaat er een situatie waar bij de boeren niet meer in staat zullen zijn bij te dragen . Immers op ieder varken wordt geld toegelegd , het is ook niet zo dat vion zoveel winst maakt dat die compensatie geven.
Wat is bijzonder beheer ? Rabo bepaalt de handel ? Rabo bepaalt de inkoopprijs ?
Weet iemand hoe dat werkt ?