Nederland is een broodland. We eten wel 60 kilo brood per gemiddelde Nederlander per jaar. Het Voedingscentrum blijft brood aanbevelen vanwege de vezels.

Aanhangers van het paleodieet vinden brood maar niks. Je zou er tarwetieten van krijgen en vet en obees van worden. In 2011 zouden zelfs fors meer mannen hun 'tieten' hebben laten corrigeren.

Zou het daarom zijn dat de broodconsumptie al sinds 2009 langzamerhand daalt?

In de eerste drie kwartalen van dit jaar ging de broodconsumptie echter met de verrassende snelheid van 2,3% omlaag. Op basis van vermoedens van het Voorlichtingsbureau Brood zou dat effect volgens NRC Handelsblad van gisteravond te wijten zijn aan populaire eetboeken in het algemeen, doch aan de kaskraker De Voedselzandloper van Kris Verburgh in het bijzonder. Geen enkele overheids- of nudgecampagne haalt zo'n hoog resultaat. Kris zou dan ook sociologen versteld moeten laten staan: niemand krijgt de gewoontes van een volk zo snel en zo vrijwillig uit de rail.

Tijd daarom voor een enquete: mijd je brood sinds je hoorde van de principes van de Voedselzandloper of daarvoor al? Of hoor je bij de groep die helemaal niet gelooft dat brood ongezond is?

Fotocredits: Bread, Dennis Kussener


-- POLL --

Brood

Dit artikel afdrukken