Deze week maakte het CBS bekend 'vers' - zuivel, vlees, groenten, fruit - minder zwaar te laten wegen in haar inflatieberekeningen. Reden: we kopen minder 'vers' én eten wordt steeds goedkoper. Voeding en daarbinnen 'vers' drukt steeds minder zwaar op ons huishoudbudget.
image
Grappige constatering, want politici ter linkerzijde wijzen er nog altijd graag op dat goed, vers eten te duur is voor 'de zwakkeren' in de samenleving. Dat een zak frites een keer of 4 à 5 duurder is in vergelijking tot een aardappel die je met weinig moeite zelf veel lekkerder, gezonder en met minder stank kunt frituren gaat aan ze voorbij. Net als de K&K-wortelslalade waarvan de Franse lekkerbek/journalist Jean-Pierre Coffe liet zien dat hij in de koelverse K&K-versie meer dan 6,5x zo duur is dan even zelf geraspt en aangemaakt (met nauwelijks meer 'tijdverlies' en veel meer smaakplezier).

Wat ook aan ze voorbij gaat - kennelijk, want ik weet natuurlijk niet of ze het weleens narekenen of anderszins 'koel' bekijken - is het feit dat we kennelijk andere prioriteiten stellen. Een tweede mobiele telefoon moet óók kunnen, evenals een nieuwe plasma-TV en het derde city-hopje naar Barcelona in de aanbieding.
Zo geredeneerd is er wel degelijk geld. We geven het alleen niet uit aan primaire levensbehoeften, cq. die zijn verschoven naar andere terreinen.
Inderdaad, dan wordt eten te duur en pleiten deze politici dus kennelijk in de grond van de zaak voor de mobiele telefoon voor iedereen.

Eten moet dus nóg goedkoper, terwijl het al zo goedkoop is.

Triest werd ik dan ook van Femke Halsema (GroenLinks) die gisteravond bij Pauw & Witteman opmerkte dat biologisch vlees goedkoper moet (even niet overlegd met Milieu Defensie). En van Rob Oudkerk (PvdA) - de nieuwe lector diktekunde die blijkt te gaan afvallen om bij het imago van zijn baan te passen - die het meteen omarmde. Zonder slag of stoot.

Ik snap het al: ze zijn voor het recht op de mobiele telefoon voor het hele gezin en het nieuwe plasmascherm voor iedereen. En ieder jaar alles vervangen. De techniek gaat tenslotte zo hard. En we willen zóveel.
Dit artikel afdrukken