De prijs voor biologische varkens ligt in Duitsland op dit moment fors hoger dan voor gangbare. Dat blijkt uit marktgegevens van marktbureau AMI.

De gangbare varkenshouderij verkeert in geheel Europa in een crisis als gevolg van overproductie, maar blijkt op geen enkele manier de prijsvorming van biologisch dieren omlaag te trekken. De laatste brengen op dit moment driemaal zoveel op als gangbare. Dit betekent dat de biologische markt autonoom is, concludeert Boerderij. Als de markten elkaar zouden beïnvloeden, zou zo'n groot prijsverschil niet kunnen optreden.

De Duitse markt voor biologisch varkensvlees komt uit een dal. Nog slechts een jaar geleden stopten Duitse biologische boeren omdat de detailhandel niet voor hun dieren koos. Inmiddels is het tij gekeerd omdat nu ook de in Duitsland bepalende discounters een biologische lijn willen voeren. Dat zorgt voor een vraag die over het aanbod heen schiet.

Consumenten die hun vertrouwen in vlees verliezen, blijken voor biologisch te kiezen. Dat vinden zij een begrijpelijker concept dan 'duurzaam' waaronder teveel kan worden verstaan. Om die reden boezemt het hen te weinig vertrouwen in.

Ook in Nederland stijgen de prijzen voor biologisch varkensvlees naar een vergelijkbaar niveau als in Duitsland, vertellen varkenshouders. De stijging wordt bij ons licht gedempt omdat onder meer door slachter Vion ketens zijn georganiseerd die beter anticiperen op de groeiende vraag. Niettemin neemt ook hier het tekort aan biologisch vlees toe. Net als in Duitsland wordt dat veroorzaakt door het groeiende vertrouwen in biologisch, dat onder meer blijkt uit de omschakeling van Albert Heijn op meer biologische producten ten koste van het oude Puur & Eerlijk.
Boerderij - Bio-varkens driemaal duurder dan gangbare varkens
Reageer
  • Deel
Druk af