Afgelopen weekend werd een poging gedaan het eerste Britse veldexperiment met genetisch gemodificeerde tarwe te verstoren. De indringer werd gepakt. Onderzoekscentrum Rothamsted Research liet weten dat het experiment niet verloren is gegaan.

Peter Kendall, voorzitter van de National Farmers Union veroordeelde de vernieling met de volgende woorden:

"This is criminal, and must be dealt with as such. It's worse than that. It is the wilful imposition of ignorance, directly comparable to Nazi book-burning in the 1930's,"

Voor- en tegenstanders van genetische manipulatie schuwen de strijd niet. De actiegroep Take the Flour Back werkt al maanden toe naar direct action. Aanstaande zondag moet het veldexperiment ‘gedecontamineerd’ worden. Diverse gesprekken en een publiek debat met het onderzoekscentrum hebben Take the Flour Back niet van hun plannen kunnen afbrengen. Zij ontkennen overigens iets van de vernieling te weten.

Rothamsted Research heeft een online petitie opgesteld, waarin ze het belang van onderzoek naar gentechnologie en de effectiviteit ervan onderstrepen. Zij doen een oproep hun werk niet te vernielen. De bekende komiek Stephen Fry is een van de ruim 4000 ondertekenaars van de petitie.

Fotocredits: CIMMYT

Dit artikel afdrukken