Ongezond eten zet tieners aan tot meer ongezond eten. Dat ontdekte een tiener die wetenschappelijk onderzoek doet naar de eetgewoonten van haar leeftijdsgenoten.

Wie snoept, gebak en saucijzenbroodjes eet, eet over het algemeen ook meer ander ultrabewerkt eten. Het tegenovergestelde bleek ook op te gaan.

Tieners die minder snoep, gebak en worstenbroodjes eten, blijken ook minder ander ongezond voedsel te eten.

Volgens de jonge onderzoeker Maria Balhara zouden tieners de consumptie van het zogenoemde 'gateway-voedsel' moeten vermijden. Het goede nieuws is, volgens Balhara, "dat zelfs kleine veranderingen, zoals minder vaak een paar gateway-voedingsmiddelen eten, de algehele consumptie van ongezond voedsel vermindert en een grote impact heeft op je algehele gezondheid."

Het punt is natuurlijk dat het vast wel waar is, maar dat jonge mensen niet zomaar van gewoonte veranderen. Hoe dat moet, vertelt Maria dan ook niet.

Mogelijk begint het bij goede voorbeelden en gewoontes en het vermijden van foute. Helaas is het zo dat goede en foute voorbeelden en gewoontes niet de keuze van kinderen en tieners zijn, maar door hun omgeving en ouders worden bepaald. Een kind eet zoals het dat van zijn omgeving leert. En dat gold ook al voor hun ouders - en hun ouders - en de omgeving waarin zij opgroeiden.
  • Deel
Druk af