De Universiteit Utrecht stuurt haar studenten geneeskunde de straat op, meldt het AD.

Dat is niet onlogisch, want de (leefstijl)dokter van de toekomst is naast medicus ook een soort coach. Wel is het een groot contrast met vroeger, zegt Mariëlle Jambroes, coördinator bij de studie geneeskunde in Utrecht.

Jambroes: “Onze studenten kwamen tot voor kort eigenlijk nauwelijks op straat. Terwijl de zorg zich steeds meer vanuit het ziekenhuis naar buiten verplaatst. Mensen worden immers steeds zelfredzamer. De zorg moet daarin meebewegen. Het gaat niet meer alleen om een medische diagnose, maar bovenal om de sociaal-maatschappelijke kant van het probleem. Heeft iemand schulden? Is hij eenzaam? Loopt hij bij de voedselbank?"

En dus gooit de faculteit Geneeskunde samen met de gemeente Utrecht het roer om: jaarlijks lopen zo'n 300 studenten hun coschappen deels 'in de wijk', bijvoorbeeld bij de voedselbank, de verslavingshulp of de moskee. Utrecht loopt met deze vernieuwende aanpak voorop.

Aan een fundamenteel aspect van de gezondheidszorg lijkt ook de Universiteit Utrecht nog voorbij te gaan: het belang van voeding en leefstijl voor het zelfherstellend vermogen van patiënten. Misschien komt dat omdat de dokters van de toekomst daar inmiddels zelf wat op gevonden hebben: ze organiseren op eigen initiatief - als Student en Voeding - congressen, extra-curriculaire collegereeksen en keuzevakken.
AD - In Utrecht werken ze aan de arts van de toekomst: studenten geneeskunde gaan de wijk in
  • Deel
Druk af