De onderzoekers de Universiteit van Illinois en Houston bekeken deze onnodige verspilling door een 'wabi-sabi'-lens. Wabi-sabi is een Japanse levensfilosofie die de onvolkomenheden van veroudering en het onvermijdelijke verstrijken van de tijd eert.
'Humaniseren'
De onderzoekers stellen voor om versproducten menselijke eigenschappen mee te geven. Denk aan het afbeelden van komkommers in de vorm van een menselijk gezicht of zonnebadende bananen in een ligstoel. Proefpersonen waardeerden verse producten met tekenen van ouderdom na zulke beelden als aantrekkelijker. Het bleek wel uit te maken of consumenten een 'oud is goud' of 'jong is goed' instelling hebben. Bij de eerste groep had het humaniseren van de versproducten het grootste effect.
Wabi-sabi laat consumenten producten barmhartiger tegemoet treden, denken de onderzoekers. Ouder worden is immers een natuurlijk proces.
Vooral supermarktmanagers en andere marketeers kunnen deze strategie in hun winkel toepassen, volgens de onderzoekers. “Hierdoor hoeven ze de prijs van producten die de houdbaarheidsdatum naderen misschien niet eens te verlagen”, aldus professor Vanessa Patrick.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog