Als eerste Britse supermarktketen verkoopt Asda vanaf nu standaard een box met 'lelijke' groenten. De groentenbox kost £3,50 (€4,55) en bevat voldoende knobbelige aardappelen, kromme wortels en andere seizoensgroenten 'met een plekje' of een afwijkend formaat om een gezin van 4 een week lang te voeden. De box is in 128 Asda-filialen door het hele land heen te koop.

Asda begon een jaar geleden al met het verkopen van lelijke groenten, daartoe aangespoord door Jamie Oliver en hipsterboer Jimmy Doherty. Ook de andere grote supers in Groot-Brittannië zijn aan het experimenteren met minder perfecte groenten tegen een gereduceerde prijs, maar zijn daar minder ver mee dan Asda. "Onze klanten zijn helemaal weg van lelijke groenten en fruit en we hebben de verkopen het afgelopen jaar gestaag zien stijgen, zegt Ian Harrison van Asda.

De korting, zo'n 30% op de reguliere winkelprijs, houdt rekening met het feit dat consumenten wat meer tijd kwijt zullen zijn aan het schoonmaken en verwerken van de groenten en dat er mogelijk iets meer verlies optreedt. Op dit moment valt zo'n 15% van de aardappelen en pastinaken die Asda aangeleverd krijgt in de categorie 'wonky', 10% van de uien en 8% van de wortels.

Overigens verkoopt in Nederland Albert Heijn al langer 'Buitenbeentjes' en hebben diverse supermarktketens in Frankrijk 'lelijke' groenten tot een merk verheven.
The Guardian - Asda puts UK's first supermarket wonky veg box on sale
Reageer
  • Deel
Druk af