Hoe gezonder het eetpatroon - hoe meer groenten en fruit -, hoe meer verspilling. Van de 22 soorten voedsel die in het onderzoek aan de orde kwamen, werden fruit, groenten en gemengde groente- en fruitgerechten (39%) het meest verspild, gevolgd door zuivel (17%) en vlees en gemengde vleesgerechten (14%). Daarnaast constateerden de onderzoekers dat voor gezondere eetpatronen weliswaar minder akkerland nodig is, maar dat deze tot grotere verspilling in irrigatiewater en pesticiden leidden. Leer consumenten hoe ze verse groenten en fruit moeten bewaren en klaarmaken, wat het verschil is tussen een plekje en bederf en verbeter de houdbaarheidsdatum, zijn onder meer aanbevelingen om de voedselverspilling terug te dringen.
Hoe gezonder het eetpatroon - hoe meer groenten en fruit -, hoe meer verspilling. Van de 22 soorten voedsel die in het onderzoek aan de orde kwamen, werden fruit, groenten en gemengde groente- en fruitgerechten (39%) het meest verspild, gevolgd door zuivel (17%) en vlees en gemengde vleesgerechten (14%). Daarnaast constateerden de onderzoekers dat voor gezondere eetpatronen weliswaar minder akkerland nodig is, maar dat deze tot grotere verspilling in irrigatiewater en pesticiden leidden. Leer consumenten hoe ze verse groenten en fruit moeten bewaren en klaarmaken, wat het verschil is tussen een plekje en bederf en verbeter de houdbaarheidsdatum, zijn onder meer aanbevelingen om de voedselverspilling terug te dringen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 Jos, ik zit niet in de varkens, ik dacht er slechts over na wat ze daar, in de VS, met al dat weg gooien aan kunnen. Het zijn enorme hoeveelheden. Te denken valt aan een buurt-kinderboerderijtje oid, maar het zal praktisch wel niet kunnen. Als je iets wilt weg gooien, wil je het tenslotte weg gooien, en niet ermee leuren.
Het zal een heel probleem zijn, met allemaal kleine stapjes; Las laatst iets over een slimme koelkast, die het eten voor je bijhoudt qua houdbaarheid, en je daarover informeert en zelfs met suggesties kan komen. Die heel grote koelkasten, waarin je gewoon zoek raakt...
Vraag me trouwens af wat men in Europa zoal weg gooit. Ik bewaar nogal veel, soms tot afgrijzen van anderen. Je wordt niet zo snel ergens ziek van, dat kan ook wel gezegd. Beetje schimmel weg scheppen moet kunnen....
Misschien dat er een app kan komen, die bijhoudt wat je weg gooit, en die je dan voorlicht hoe je kan inkopen.
Frank Eric #2 , ik zie een toevoeging.
Jazeker eten de knorren een gemengd gerecht, sterker nog een varken is een omnivoor en kan van meer dan alleen gras groeien.
Gelukkig maar anders stonden we hier in NL meters diep onder de reststromen van de voedingsindustrie. En ook gelukkig hebben we er in de EU een vegetarische variant van gemaakt, dit n.a.v. het hele BSE debacle van eind vorige eeuw. (De meningen daarover zijn verdeeld.)
Echter een gemengd gerecht welk dierlijke producten bevat (hierboven becijferd op 14%) vormt een groot risico op: MKZ, KVP en AVP, om er maar een paar op te noemen.
Naast het leed dat de dieren kán overkomen wil ik het (financiële)leed van de houders ervan besparen.
Vandaar mijn #7
Frank Eric #2 , "vlees en gemengde vleesgerechten (14%)" wordt dan wel een dingetje!
"Leer consumenten hoe ze verse groenten en fruit moeten bewaren en klaarmaken,"
En dat in het land waar ze bijkans de 'drive thru', 'take away' en 'delivery' uitgevonden hebben!
Laat me niet lachen.
Uit eigen ervaring bij McDonalds USA begin 70'er jaren:
hele tonnen op voorraad gebakken hamburgers weggegooid die te lang op een klant wachten.
Alles perfect uitgekiend en geïnstrueerd op de "McDonalds University".
Als je klant ook maar een seconde te lang bij je MacDo-zaak op zijn hamburger zou moeten wachten, of als de bun wat slap geworden mocht zijn, dan gaat die verwende klant immers misschien wel naar de Burger King, en als er ook maar een klein plekje op een banaan zit gooi je hem toch weg, nietwaar? Ben benieuwd of dat ook bij het onderzoek betrokken is.
Afgrijselijk pervers systeem uiteraard, dat er per Amerikaan elke dag bijna een pond eten wordt weggegooid, terwijl er - NB ook in de VS zelf! - nog steeds honger geleden wordt.
Dat er relatief toch meer gezond vers spul weggegooid zou worden verbaast niet:
ongezond industrieel voer zit vol - soms jarenlang "vers" houdende - chemie.
P.S.: Van dezelfde Universiteit Vermont ook een artikel dat aangeeft dat men met de
intensieve melkveehouderij in Vermont met ons Holland vergelijkbare problemen heeft.