Er heerst veel onzekerheid rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbraak in Duitsland. Een aantal landen, waaronder China, heeft de import van Duits varkensvlees stopgezet. Het is afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt, maar Matz Beuchel, analist bij het RaboResearch Food & Agribusiness team, verwacht dat China uiteindelijk akkoord zal gaan met export via het regionaliseringsprincipe. Dat zegt hij in een interview met Boerenbusiness.

BB: In hoeverre ontwricht de huidige AVP-uitbraak de wereldmarkt varkensvlees?
Beuchel: "Van echte ontwrichting op de wereldwijde varkensvleesmarkt is nu nog geen sprake. Er heerst vooral veel onzekerheid. De omvang van de Duitse varkensvleesexport is veel groter dan die van de omvang van andere Europese landen die eerder kampten met AVP-uitbraken. We moeten kijken hoe de situatie zich ontwikkelt en hoe effectief de maatregelen gaan zijn. Ik verwacht niet dat AVP zich verder door Duitsland zal verspreiden. In principe is het risico op AVP in Nederland even groot als in andere delen van Duitsland, omdat de mens bij de verspreiding ook een rol speelt. Denk hierbij aan reis- en transportbewegingen."

Waarschijnlijk zullen de Verenigde Staten en Brazilië het grootste deel van de toegenomen Chinese behoeften gaan opvullen
Rabobank verwacht dat China de grens weer openstelt voor Duits varkensvlees. Waar is deze verwachting op gebaseerd?
"Dat is hoofdzakelijk gebaseerd op de grote behoefte aan varkensvlees in China en de hoge volumes die Duitsland exporteert. De omvang van de Duitse varkenssector maakt het aannemelijk dat China zich milder opstelt dan dat er gedaan werd toen België werd getroffen door AVP. Toen België met AVP te maken kreeg ging de Chinese grens dicht voor Belgisch varkensvlees; dit ging om kleinere volumes varkensvlees en die kon China daarom gemakkelijker missen. Omdat Duitsland veel grotere volumes exporteert, verwachten wij dat ze eerder bereid zullen zijn om tot een regionaliseringsakkoord te komen, waarbij niet getroffen regio's wel kunnen exporteren. Wanneer de Chinese grens weer opengaat voor Duits varkensvlees is niet te voorspellen."

In hoeverre kunnen andere landen profiteren van de Duitse exportstop?
"Binnen Europa zal Spanje het meest profiteren van het opvullen van de volumes die Duitsland niet meer kan exporteren. Voor Nederland is de situatie anders, omdat de exportmogelijkheden richting Duitsland nu flink stagneren. Waarschijnlijk zullen de Verenigde Staten en Brazilië het grootste deel van de toegenomen Chinese behoeften gaan opvullen."

"Voor Duitsland zit het grootste afzetprobleem hem nu vooral in de uitvoer van bijproducten. Die gingen met name richting China en de afzet daarvan valt nu volledig weg. Voor die producten moet een alternatieve markt gevonden worden. De petfood sector, zoals bijvoorbeeld hondenvoer, kan misschien verlichting bieden."

China importeert momenteel grote volumes varkensvlees. Blijft China dit ook de komende jaren nog doen, gezien het aantal varkens daar weer toeneemt?
"China zal ongetwijfeld grote volumes varkensvlees blijven importeren, maar de recordhoge importvolumes van dit jaar zullen geen stand houden. Volgend jaar zal China zeker minder varkensvlees importeren dan dit jaar, omdat het land zijn eigen varkensvleesproductie verder uit wil breiden."

Wat verwachten jullie voor de varkensprijzen in de komende maanden?
"Dat is eigenlijk niet in te schatten gezien de volatiliteit van de situatie. We zouden de situatie kunnen vergelijken met de uitbraak destijds in België, maar omdat de Duitse markt een veel grotere omvang heeft kan de impact op de varkensprijzen ook anders uitpakken. De prijscorrectie is natuurlijk al ingezet en de prijzen lijken nu te stabiliseren op een lager niveau dan andere Europese landen."

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking met Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken