In schoenen- en modewinkels nam het tasjesverbruik af met 50%. In winkels die producten verkopen die gemakkelijker mee te nemen zijn, zoals de Etos en de Hema, daalde het tasjesverbruik zelfs met 85%, schat koepelorganisatie Raad Nederlandse Detailhandel.

Volgens Vera Dalm, directeur Milieu Centraal, is er een hele simpele verklaring voor het sterk gedaalde tasjesverbruik: mensen zeggen graag ja. "Als een verkoper vraagt: 'Wilt u er een tasje bij?' dan zullen de meeste mensen dit bevestigend beantwoorden. Maar nu vragen winkeliers: gaat het zo mee? is het antwoord nog steeds: ja, hoor."
Of het verbod tot het beoogde milieu-effect leidt, is nog niet aan de orde. Dalm: "Pas als het strand- en picknickseizoen weer begint, wordt duidelijk of het aantal zwerftasjes inderdaad ook is afgenomen."

Afvalverwerker SUEZ Recycling (voormalig SITA) vertelde BNR dat de plastic afvalberg sinds het verbod nog niet kleiner is geworden. Freek Bakker van SUEZ Recyling: “We zien nog geen afname. Ik denk dat mensen er nog aan moeten wennen. Daarnaast zijn er nu nog volop tasjes in omloop en de stroom folie bestaat uit meer dan die tasjes, ook in andere vormen wordt het nog gewoon gebruikt.”

Fotocredits: afa.nata

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken