Een vegan restaurant in Engeland heeft besloten om ook vlees te gaan serveren omdat 100% niet meer uit kon.

De eigenaar heeft het geweten. Hij werd overladen met negatieve reacties en reviews van fanatieke vegans, meldt the Guardian.

Volgens Adonis Norouznia, de eigenaar van Nomas Gastrobar, had hij geen keus. Hooguit 5% van de markt eet 100% vegan uit principe; de rest van het publiek doet het af en toe als het wil 'flexen'.

Ook al omdat het restaurant is gevestigd in het provinciestadje Macclesfield (met nog geen 60.000 inwoners) kon het restaurant het niet meer bolwerken met een 100% vegan menu. Door uit te breiden met verantwoord vlees en zuivel van hoge kwaliteit hoopte Norouznia meer klanten te trekken. Vegan plus heel verantwoord dierlijk voedsel moest toch kunnen. Maar nee dus.

Afgelopen week presenteerde Questionmark onderzoek dat liet zien zien dat de goedkoopste plantaardige producten goedkoper zijn dan vlees. Maar dat is nog geen reden waarom vegan vleesnamaak een bredere doelgroep aanspreekt en verleidt tot koop en herhaalde consumptie. De producten zijn nog niet lekker genoeg, terwijl de dure juist weer duurder zijn dan goed smakend vlees in de betaalbare klasse.

Eén van de grootste uitdagingen is om flexitariërs te overtuigen dat ze die paar keer dat ze geen vlees eten niet alles 100% vleesvrij kunnen willen als ze uit eten gaan. Vegans zouden er begrip voor moeten hebben dat ze in een kleine stad geen dedicated vegan restaurant kunnen verwachten als ze daar niet iedere avond massaal uit gaan eten. De markt is immers te klein.

Het eerste lijkt gelukt; het tweede niet. Veel klanten begrepen de beslissing van Nomas Gastrobar, maar de fanatieke vegans waren boos. De social media pagina van het restaurant staat inmiddels vol met negatieve reacties. Dat laatste is jammer en frusterend: Nouroznia deed zijn best, nam het risico en probeerde het restaurant toch op een andere manier in de benen te houden. Hij kreeg stank voor dank van de mensen die hij probeerde te bedienen.
  • Deel
Druk af