2
Fotocredits: 'Vleesvervangers bij AH', ProVeg Nederland

Flash Dagelijkse KostVlees duurder dan goedkope namaak

Plantaardige producten zijn nu bijna overal goedkoper dan vlees en zuivel. Dat juicht de Volkskrant op basis van onderzoek van Questionmark voor ProVeg Nederland, de promotie-organisatie voor aanbieders van vervangers van dierlijke voedsel.

In minder dan twee jaar tijd is de prijs van vlees- en zuivelvervangers bij grote supermarkten zoals Plus, Albert Heijn, en Jumbo aanzienlijk gedaald. Vooral bij Dirk, Jumbo, en Lidl is het prijsverschil opvallend: een mandje met plantaardige producten is daar zo'n €5 goedkoper dan hetzelfde mandje met dierlijke producten.

Bij de biologische keten supermarktformule Ekoplaza is het prijsverschil tussen echt en nagemaakt vlees het grootst.

Het onderzoek heeft twee makkes. Het onderzoek vergelijkt alleen de goedkoopste producten. Dat doet geen recht aan de prijs/kwaliteit-perceptie van consumenten. De vraag is immers of ze die ook lekker genoeg vinden voor hun goeie geld. De duurdere varianten zijn niet per definitie ook goedkoper dan goed smakend vlees. Juist op het punt smaak scoren vleesvervangers nog altijd matig.

Over de gehele linie gaat het internationaal niet goed met de stijging van het marktaandeel van plantdaadige vlees- en zuivelproducten. Het daalt eerder. Eerder deze week berichtten we waarom het in Nederland iets beter gaat: huismerken (door hun aantrekkelijke prijsstelling ten opzichte van merkproducten) en de overheid en verzorgingsinstellingen (door verplichte inkoop en consumptie) houden in Nederland het marktaandeel op peil.

Questionmark bewijst dat wie om ethische redenen vleesvervangers wil eten, niet meer bang hoeft te zijn dat hij meer geld kwijt hoeft te zijn dan een vleeseter. Het succes van vleesvervangers moet nog steeds blijken en zal afhankelijk blijken van de betaalbaarheid van goed smakende namaak.

de Volkskrant - Vlees en zuivel nu bij bijna alle supermarkten duurder dan plantaardige vervangers, 2 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 2 feb '24
  • 11:47

Vreemd ik heb altijd geleerd dat plantaardige producten geen vlees is . Hoe kan je dan vlees na maken

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.