De afgelopen 10 jaar hielden de obesitascijfers voor mannen en vrouwen gelijke tred. De afgelopen jaren is het percentage obese vrouwen sneller gestegen. Inmiddels is 40% van de Amerikaanse vrouwen obees tegen 35% van de mannen.

De cijfers resulteren uit een iedere 2 jaar gehouden onderzoek onder circa 5.000 Amerikanen door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De nieuwe gegevens zijn uit 2013 en 2014 en zijn in 2 artikelen gepubliceerd in JAMA (1) en (2).

Oorzaak onbekend
Volgens diëtist Dana Hunnes, werkzaam bij het Ronald Reagan UCLA Medical Center in Los Angeles, is deze nieuwe mijlpaal niet verrassend, omdat Amerikanen al jarenlang steeds zwaarder worden. Wel is het volgens haar 'beangstigend' dat de statistieken aantonen dat 4 op de 10 vrouwen obees zijn. "Het is een alarmerend cijfer en is het verontrustend dat het aantal mensen met obesitas blijft toenemen ondanks dat de overheid mensen aanspoort af te vallen en gezonder te eten."

Waarom het obesitas probleem alleen groter is geworden onder vrouwen en niet bij mannen is niet duidelijk. "Ik weet niet of iemand dat echt helemaal zeker weet", zegt Hunnes. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat veel vrouwen tevreden zijn met een grotere lichaamsmaat.

Donkere vrouwen
Obesitas komt het meest voor bij donkere vrouwen. Ongeveer 57% van de Afro-Amerikaanse vrouwen is obees, tegen 47% van de Latina's, 38% van de blanke vrouwen en 12% van de Aziatische vrouwen. Bij mannen zijn de verschillen tussen de bevolkingsgroepen veel kleiner; de obesitaspercentages voor Afro-Amerikanen, Latino's en blanken bewegen zich tussen de 35 tot 38%.
Dit artikel afdrukken