In de Ondertussen van vrijdag 21 februari vallen mij deze berichten op:

- het zetten van 10.000, 12.500 of zelfs 15.000 stappen per dag is niet voldoende om af te vallen of om gewichtstoename te voorkomen (The Independent). Dat ontdekten onderzoekers in een studie onder Amerikaanse eerstejaars studentes. Dat is geen reden om maar stil te blijven zitten, want dat kan leiden tot allerlei vervelende kwaaltjes die horen bij een zittende manier van leven. Bovendien leidden meer stappen wel tot een “algemeen positief effect op de ‘lichamelijke activiteitspatronen’ van de studenten”, die volgens hen “andere emotionele en gezondheidsvoordelen kunnen hebben.” (Eerstejaars)studentenkilo’s lijken overigens geen nieuw fenomeen.

- de organisatoren van de Nijmeegse Vierdaagse en Vierdaagsefeesten willen meer duurzame voedingskeuzes (Metro). Het liefst zo snel mogelijk. “Waar vorig jaar de keuze nog beperkt was tussen een ‘vette hap’ of een smoothie, komen er dit jaar meer gezonde opties in het brede spectrum daartussen”, zegt Vierdaagse-voorzitter Henny Sackers donderdag. “We werken dan ook stap voor stap toe naar een aanbod dat volledig biologisch, vegetarisch en / of lokaal is, om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Nu nog op vrijwillige basis, op termijn gaan we kaders stellen”, waarschuwt bestuursvoorzitter Walter Hamers alvast.

- methaan – het broeikasgas bekend van de blurps en scheten van koeien – wordt ook door mensen uitgestoten. Dat wisten we al, maar we hebben de menselijke bijdrage aan methaan jarenlang onderschat, zo schrijven onderzoekers in Nature. De toename die de wetenschappers vanaf 1890 zien in fossiel methaan is dus toe te wijzen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. En die bijdrage is een stuk groter dan gedacht, want uit hun metingen blijkt de hoeveelheid van nature vrijkomend fossiel methaan maar liefst een factor tien kleiner dan de schattingen tot nog toe. „Dat het verschil zo groot is heeft me wel verbaasd”, zegt Thomas Röckmann, hoogleraar atmosferische fysica en chemie aan de Universiteit Utrecht die niet bij het onderzoek betrokken was. Dat zegt ook zijn collega Sander Houweling, hoogleraar atmosfeer en broeikasgassen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam – en ook niet betrokken bij de publicatie. Dat er grote onzekerheden in die eerdere schattingen zitten, was bekend. "Ze zijn gebaseerd op metingen aan een aantal moddervulkanen, en een aantal geologische lekken, die vervolgens zijn geëxtrapoleerd naar wereldschaal”, zegt Houweling. "Die opschaling is riskant.” (NRC). Via fossiele brandstoffen stoten we een kwart tot de helft meer uit dan voorheen werd gedacht.

Op basisschool Het Kristal in Dordrecht telen kinderen hun eigen groenten in een kas in de klas. “Sommige leerlingen weten niet eens hoe een ui eruit ziet omdat hun ouders altijd gesneden ui kopen. Daarom is het belangrijk om kinderen te leren waar hun eten vandaan komt’’, legt leerkracht Tessa Jabaaij uit in het Algemeen Dagblad. In de hypermoderne kas van GrowWizzkid groeien de stekjes razendsnel. Als de stekjes zijn uitgegroeid tot plantjes verhuizen ze naar de moestuinbakken op het schoolplein. Als de plantjes tot herkenbare groenten zijn uitgegroeid, leren kinderen uit groep 7 en 8 ermee koken.
Andere kleine mensen, maar met grootse ideeën (NU.nl). De 12-jarige Ilse bedacht – samen met 3 andere kinderen – een oplossing voor zwerfafval: een drone met een camera, die als een vogel over gebieden heenvliegt en met zijn grijphaak afval kan oppakken. De drone brengt het afval naar een speciale prullenbak die vervolgens een seintje geeft aan de afvalverwerker zodra hij vol zit. Lekker makkelijk!
Snackproducent Mora en de Dierenbescherming gaan, via de Keuringsdienst van Waarde, in discussie over het ‘Beter Welzijn-label’ versus het ‘Beter Leven-Keurmerk’ (Algemeen Dagblad). Volgens Marcel Joosten, medewerker van Mora, zijn er op het gebied van welzijn ‘meerdere wegen die leiden naar Rome’. Met Beter Welzijn van Mora pakt het merk ‘het beste’ van alle verschillende keurmerken, om zo een eigen keurmerk te creëren. Volgens pluimveehouder Eric Hubers is ‘Beter Welzijn’ van Mora geen keurmerk waar pluimveehouders een bepaald certificaat voor nodig hebben. Bij het keurmerk van bijvoorbeeld de Dierenbescherming (Beter Leven), is er volgens Keuringsdienst van Waarde altijd een externe partij die controleert of wat een bedrijf doet ook klopt. Mora heeft het Beter Welzijn-label echter zelf bedacht en er zijn geen criteria waaraan de veehouders zich moeten houden.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken