Sinds 2016 ijvert het Voedingscentrum voor gezonde voeding op scholen. Scholen kunnen besluiten hun schoolkantine te laten voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Gaan ze voor een 'zilveren' schaal, dan bestaat minimaal 60% van het aanbod in de kantine uit 'betere' keuzes, bij de 'gouden' schaal is dat minimaal 80% en een 'ideale' kantine voldoet voor 100% aan de Schijf van Vijf. Ook de uitstraling van de kantine speelt een rol.
Nationaal preventieakkoord
Volgens het Voedingscentrum zijn er op dit moment 343 scholen met een schaal: 73 hebben een zilveren en 270 een gouden. In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat in 2020 minimaal 950 scholen gezonde voeding moeten aanbieden in hun schoolkantines.
Moeizaam
Tot nu toe waren overheidsinspanningen om scholen tot gezonde voeding te bewegen maar matig succesvol. Voldoen aan de eisen voor een Gezonde Schoolkantine pakt in de praktijk lastig uit, vertelde een betrokken schoolcateraar vorig jaar op Foodlog. Vooral als in de directe omgeving van de school supermarkten of snackbars de leerlingen weten te verlokken.
Dan maar zelf aan de slag, bedacht een school in Ypenburg. Daar kregen de leerlingen uit groep 8 kookles, om die vervolgens in de praktijk te brengen met het bereiden van een gezonde lunch voor hun leraren, meldt Omroep West.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je kijkt wat de criteria zijn voor de gezonde schoolkantine kom je in de lijsten zelfs onder de noemer groente en fruit ongelofelijk veel producten tegen uit de voedingsindustrie. Dit betekent niet alleen de vraag hoe bewerkt de producten zijn, maar het brengt tevens een ongelofelijke hoeveelheid vermijdbaar plastic met zich mee. Juist kinderen moeten weer leren dat eten vers moet zijn en wat erbij komt kijken om een gezonden maaltijd te maken, niet in de rij staan om hoofdzakelijk granen en vruchtensappen te kopen.