De aftrap van de Dag van de Gezonde Schoolkantine werd vanmorgen verricht door staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij overhandigde persoonlijk de gouden Schoolkantine Schaal aan het Haagse FlexCollege.

Sinds 2016 ijvert het Voedingscentrum voor gezonde voeding op scholen. Scholen kunnen besluiten hun schoolkantine te laten voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Gaan ze voor een 'zilveren' schaal, dan bestaat minimaal 60% van het aanbod in de kantine uit 'betere' keuzes, bij de 'gouden' schaal is dat minimaal 80% en een 'ideale' kantine voldoet voor 100% aan de Schijf van Vijf. Ook de uitstraling van de kantine speelt een rol.

Nationaal preventieakkoord
Volgens het Voedingscentrum zijn er op dit moment 343 scholen met een schaal: 73 hebben een zilveren en 270 een gouden. In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat in 2020 minimaal 950 scholen gezonde voeding moeten aanbieden in hun schoolkantines.

Moeizaam
Tot nu toe waren overheidsinspanningen om scholen tot gezonde voeding te bewegen maar matig succesvol. Voldoen aan de eisen voor een Gezonde Schoolkantine pakt in de praktijk lastig uit, vertelde een betrokken schoolcateraar vorig jaar op Foodlog. Vooral als in de directe omgeving van de school supermarkten of snackbars de leerlingen weten te verlokken.

Dan maar zelf aan de slag, bedacht een school in Ypenburg. Daar kregen de leerlingen uit groep 8 kookles, om die vervolgens in de praktijk te brengen met het bereiden van een gezonde lunch voor hun leraren, meldt Omroep West.
Dit artikel afdrukken