Een slecht huwelijk met veel ruzie en een verleden van depressiviteit kan het risico op zwaarlijvigheid bij volwassenen verhogen. Dat komt door een verandering in de manier waarop het lichaam vet eten verwerkt.

Dat zou blijken uit onderzoek naar het verband tussen ruzie, stress en obesitas. Het werd uitgevoerd door medewerkers uit verschillende disciplines van The Ohio State University en gesponsord door onder meer het National Cancer Institute en het National Institutes of Health.

Double whammy
Mannen en vrouwen met depressieve klachten, die geregeld felle onenigheid met hun eega’s hadden, bleken last te hebben van onregelmatigheden in hun stofwisseling na een maaltijd met veel vet.

Vastgesteld werd dat ze minder calorieën verbrandden en meer insuline en triglyceriden (vet) in hun bloed hadden dan deelnemers zonder wat de onderzoekers de ‘double whammy’ van depressiviteit en echtelijke ruzie noemden.

De verminderde verbranding in de zeven uur na de maaltijd bedroeg bij deze personen gemiddeld 118 kcal. In een jaar levert dat 5,4 kilo extra lichaamsgewicht op plus een grotere kans op het metabool syndroom.

Ruzie en stress
Volgens de onderzoekers is aangetoond hoe groot de invloed van stress en andere psychische stoornissen op de stofwisseling kan zijn. Psychische hulp kan van belang zijn om de lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd na één maaltijd. Maar in huishoudens, ook waar ruzie en stress zijn, wordt per dag vaker gegeten. De maaltijden zijn bovendien momenten van samenzijn waarop de spanningen oplopen. Dat doet de onderzoekers vermoeden dat de beschreven effecten in werkelijkheid nog groter zijn.

Voor het onderzoek werden 43 echtparen geselecteerd op basis van een vragenlijst over hun huwelijk. Ze kregen een standaard maaltijd van 930 kcal met 60 gram vet voorgezet, het equivalent van een Big Mac met een medium portie frietjes of een dubbele Whopper met kaas van de Burger King.

Op video
Na de maaltijd vroegen de onderzoekers de stellen te praten over onderwerpen, die het gevoeligst lagen, zoals geld, communicatie en schoonfamilie. De gesprekken werden op video opgenomen en later beoordeeld en gerangschikt naar heftigheid.

Gedurende de uren na de maaltijd werd bij de proefpersonen de verbranding gemeten aan de hand van de ingeademde zuurstof en de uitgeademde koolzuur. Ook werden in het bloed de niveaus van glucose, insuline en triglyceriden gemeten.

Het triglycerideniveau van zeer vijandige en depressieve proefpersonen was hoger dan bij alle anderen. Veel vet in het bloed duidt op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De felste en somberste personen hadden ook tot 12 procent meer insuline in hun bloed. Insuline is werkzaam bij het opslaan van vet.

Insuline stimuleert ook de eetlust en de vorming van buikvet. Gevoegd bij een verlaagde vetverbranding verhoogt dat de kans op obesitas. Teveel insuline en triglyceriden in het bloed duidt op een ontregelde stofwisseling van suikers en vetten. Dat zijn indicaties van een grotere kans op hartklachten en diabetes, aldus de onderzoekers.

Fotocredits: Few Peeps - Thanks for > 2 Million Views
Dit artikel afdrukken