WSRW is een internationaal netwerk van organisaties en particulieren die onderzoek doen naar en campagne voeren tegen de bedrijven die voor Marokkaanse belangen werken in de bezette Westelijke Sahara.
Op 1 juli gaat een nieuwe landbouwovereenkomst tussen de EU en Marokko van kracht worden. Als een gevolg hiervan kunnen nog grotere hoeveelheden in de Westelijke Sahara verbouwde versproducten de EU markt opstromen. Volgens Sara Eyckmans van WSRW: "Er is sprake van een systematische mislabeling van tomaten uit de bezette gebieden in EU supermarkten. Dit druist regelrecht in tegen de EU richtlijn over het recht voor consumenten op juiste informatie over het land van origine."
Het rapport toont verpakkingen van tomaten waar consumenten op moeten letten als ze geen tomaten uit bezet gebied willen. Op pagina twaalf worden de 'Romaatjes' van Albert Heijn genoemd als bezettingstomaten.
Bedacht moet worden dat zowel in Zuid-Spanje (Almería) als in het Westland een forse productiecapaciteit aan tomaten bestaat die onze supers ruimschots van tomaten kan voorzien. De productie is zodanig groot dat de prijzen rond of onder de kostprijs blijven hangen. Een ander vraagstuk is dus waarom Noord-Afrikaanse tomaten, die met kostbare waterbronnen in droge gebieden worden geteeld, de reeds verlieslatende teelt het leven verder zuur zouden moeten maken.
Fotocredits: Jana Hst
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
21 Juni: Today all major supermarkets, trading companies and NGOs in the Netherlands came together to sign a covenant targeting sustainable fresh fruits and vegetables to be sourced from Central- and South-America, Africa and Asia within eight years.By 2020, consumers can be confident that all fresh fruits and vegetables in Dutch supermarkets are sustainably produced.