In Frankrijk kennen ze momenteel het fenomeen van de apéro geant: meetings georganiseerd via Facebook, Hyves of Twitter waarbij duizenden virtuele kennissen samenkomen op één plek om het glas met elkaar te heffen. Het kan er uitlopen op massale dronkenschap en politieoptredens.

In Nederland deden we dat vandaag anders: 27 Twitteraars met een passie voor lekker eten en drinken verzamelden zich op initiatief van foodtrendwatcher Marian Ippel op een 'geheime' locatie in Amsterdam om hun zelfgemaakte lekkernijen te presenteren. Die locatie werd tot gisteren niet prijs gegeven, maar bleek vandaag, voor de trouwe Twitter-volger, goed te vinden.

Op deze locatie, een kunstenaarsatelier twee hoog achter aan het Rokin, werd de eerste zogenaamde Underground Boerenmarkt gehouden en serveerden 'foodies' hun zelfgedraaide worsten, home made lemon curd, bijzondere theesoorten, wortelsoep naar recept van Elisabeth David of handgevormde chocolade truffels met Bailey's. De start was om 12.00 uur; rond 14.00 uur waren er al circa 150 bezoekers gesignaleerd! En reclame was alleen via Twitter gemaakt. Rond 14.00 uur waren de eerste standhouders, zoals Meneer Wateetons, bovendien ook al los; zijn zelf gedraaide worst was op, helaas. Maar er bleef nog genoeg lekkers te proeven: gefrituurde bacalhao-balletjes, Bretonse cider, als hobby geïmporteerd, groentechips, rabarber wodka of yuzu marshmellows, om maar eens wat te noemen.

Je kunt er hele filosofische of kritische beschouwingen over houden, maar dat doet geen recht aan sfeer van het evenement vandaag: de Underground Boerenmarkt in Amsterdam was gewoon een gezellige, sfeervolle bijeenkomst van gepassioneerde liefhebbers van goed eten en drinken. Biologisch, duurzaam, verantwoord: dure woorden die vandaag geen rol speelden; ieder van de aanwezigen is er ongetwijfeld regelmatig mee bezig, maar vandaag stond genieten, praten, kletsen en ontmoeten centraal. De spanning van het illegale gaf daarnaast natuurlijk sjeu aan het geheel. Die Keuringsdienst van Waren moest natuurlijk niet binnenvallen.... Sinds de eerste wine- and foodbloggers meeting, in mei 2006 bij Dick Veerman thuis, is er volgens mij niet meer zo'n spontane bijeenkomst van bloggende en twitterende liefhebbers geweest.
Sinds die bijeenkomst vier jaar geleden is het aantal foodbloggers fors toegenomen; eten en zelf bijzondere lekkernijen klaarmaken leidt nog altijd veel mensen tot het publiceren op internet.

Al pratend met blogger van het eerste uur Ronald de Nijs van Zestz vandaag (en genietend van zijn uitstekende wortelsoep), waren we het er wel over eens dat het aantal foodbloggers momenteel lijkt te stagneren. (Iets wat overigens nog sterker geldt voor de wijnbloggers; deze tak van sport is in Nederland nooit echt van de grond gekomen.) Twitter heeft de rol van het bloggen overgenomen: het aantal mensen dat zich actief met eten bezighoudt op Twitter is zeer aanzienlijk. Twitter is dan ook laagdrempeliger en minder veeleisend: een tekstje van 140 woorden is snel geschreven.

Maar als het leidt dat zulke leuke bijeenkomsten als de Underground Boerenmarkt vandaag, mag het van mij. Op mijn vraag aan Marjan Ippel of er nog meer Underground Boerenmarkten zullen volgen, was het antwoord bevestigend. Wanneer, dat blijft nog even geheim.....
Dit artikel afdrukken