Met haar wetsvoorstel probeert ze het probleem eerder in de keten aan te pakken dan het nu gebeurt: "Government policy focuses on enforcing the 'waste hierarchy' further down the pyramid, benefiting slightly environmentally better methods of disposal (such as anaerobic digestion and composting) ahead of landfill. But there is no government incentive for diverting surplus food from disposal and to those levels higher up the food waste pyramid – for human consumption, and where unfit for human consumption, livestock feed."
Om het probleem te voorkomen dat de donateurs van voedsel aansprakelijk worden gesteld als mensen er ziek van worden, wil ze bovendien net als in Amerika een "Good Samaritan Food Donation Act" invoeren. Daarmee kunnen voedselbanken en voedseldonateurs die te goeder trouw 'verlopen' etenswaren uitdelen, niet vervolgd worden. Een dergelijke voorziening had de Muffin Man veel ellende kunnen besparen.
Ook in Nederland besteedden Zembla en Foodlog recent aandacht aan het probleem van de enorme hoeveelheden voedsel die jaarlijks weggegooid worden.
Voor de supermarkten in Engeland hoeft het wetsvoorstel niet zo nodig. Andrew Opie, director of food and sustainability bij de British Retail Consortium, zegt in The Guardian: "Of all the food waste produced in the UK only around 6% comes from retail. More than 50 is generated by households. The key objective should be eliminating all food waste, and where that's not possible, finding the right outlet for it. Retailers are already hard at work on this."
Je vraagt je zo langzamerhand af: wat gebeurt er als de gedoneerde hoeveelheden weggooieten, groter worden dan nodig is voor het aantal behoeftigen en voedselbanketers. Mag de rest van het publiek dan ook gratis eten?
Fotocredits: Five Hole for Food
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Krispijn werd inderdaad de oren gewassen in dat radiodebat." Oh ja?! En dat domme gladde gekwetter van Mei Li Vos dan?
Nu weet ik weer waarom die partij niets te betekenen heeft op dit terrein.
Het punt ging niet direct om geld of ondernemerschap. Vooral om het feit dat er ontzettend veel aardappelen liggen te verpieteren om de hoek terwijl er alweer redelijk wat import van elders op gang is. Dat is wat Joris Lohman duidelijk aankondigde.
Simpel zat toch?
Want dat "beetje" import waar mevr Vos het over had zou zomaar in een vrij korte periode kunnen vallen. Namelijk nu. Ik vond de alternatieven van mevrouw Vos ook niet om naar huis te schrijven.
Consumptieaardappelen vergisten is verkwisten! En er poeder van maken en dat naar landen toe sturen om daar de markt te destabiliseren lijkt mij ook niet echt zalig. Water importeren hier verdampen met een boel energie en poeder terug sturen.....
De oplossing is er nog niet maar de actie van gister laat ons er weer even over nadenken!
Bijgoande woardering van onse Soepermarkten heb ik al nen keer erder geploatst.
Maer liefst drie konteeners in ut schone Peejelaand bekroond meej unne Miesjelin ster, het letste joar.
Drie konteeners , die bij de AH, de Nettorama en de Aldi stoan hebbe afgelope week unne Miesjelin ster gekrege. Mar liefst 11 konteeners ginge van twee naor drie sterre. Bij twee konteeners zen de sterre vervalle. Bij mekaore hebben alle Peejelaandse konteeners nou 66 sterre. Unne primeur vur dun AH-konteener, die dees jaor vur ut irst un Misjelin ster in ontvangst maaag nemen. Zowel dun Nettorama- as dun Aldi behouwe hullie ster . Dun Aldi konteener bereikt dees jaor meej zun bekrooning unne mijlpaol. Ut waar naomeluk vur dun ellufde keer.
Wat betekenen de sterre?? Sinds 2011 is bekend wat de veif krieteria zen waor de inspekteurs op toetse: dun kwantieteit van de produkten, de konstaandheid van ut aonbod, dun verhouding tusse eetbaore en drinkboare produkte en dun lokaosie van dun konteener. As ze daor uitzonderluk goed uitkomme, vollege dur sterre.
Dun vraog bleft nu , motte die soepermarkten mej deese niewe wet , dur eten det overbleft nou vurtoan laangs der konteener gooie of legge om dur net verdiende sterre te behouwe of om wir nun nieuwe te vurdiene???
Daar heeft Jan Cees geen ongelijk in en jouw eigen Avacavoadora ook niet.
Een alliantie van grachtengordelende jeugd en een boer die best beter weet? Dat zou beste kunnen. Met Keimpe hadden Sandra van Kampen, Pieternel van Velden en Maren Schoormans het erover: als je dit doet, moet je de boodschap duidelijk maken: "Het is niet tegen de supers, het is niet tegen de markt. Het is tegen ons allemaal want we hebben het allemaal zover laten komen."
Spannend dat deze controverse ontstaat. Wel een beetje off topic in deze draad maar vooruit.
Krispijn werd inderdaad de oren gewassen in dat radiodebat. Goede oogst of slechte oogst, 't is ook nooit goed.
Op twitter wisselende reacties. Krispijn laat weten onderweg te zijn:
Krispijnvd3s: Ik heb nog meer als 600 ton aardappelen, mijn collega's nog vele 1000den. de uien zijn niks waard..wat gaat hier fout? #powertothepieper
Krispijnvd3s: Ik ben nu de ketelbrug aan het oversteken.het uitzicht in m'n achteruitkijkspiegel is onveranderdhttp://yfrog.com/ntumsmnj
Krispijnvd3s: Mooi uitzicht op A'dam op de dijk tussen Lelystad en Almere yfrog.com/h4vwjdzj #powertothepieper
Vele mensen (waaronder belangrijke landbouwambtenaren) retweeten de aankondiging van de actie op de dam. Ondertussen zijn er ook tegengeluiden, van mensen die 'weggeven' niet vinden stroken met 'waarde geven aan voedsel'. Maar ook van melkveehouders bijvoorbeeld:
Avacavoadora: Van t weekend weer veel huilie huilie van boeren in Amsterdam. Uien en aardappels zijn nl goedkoop. #datanderegewassenduurzijnzeggenweniet
JanCeesVogelaar: die lusten onze koeien ook wel is dichterbij dan de Dam en koeien zijn dankbaarder dan mensen