Maar voor de meeste 'gewone' kaas kun je het korstje er maar beter afsnijden, want die schimmelwerende coating is inderdaad plastic. Voor de duurzame consumenten onder ons is er nu goed nieuws. Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten een eenvoudig en goedkoop proces om bioplastic, polylactic acid (PLA) te produceren uit melkzuur, schrijft Vilt.
PLA wordt gemaakt van een biologische grondstof, suiker, en is composteerbaar. Door in één processtap de melkzuurmoleculen uit wei, een bijproduct van kaas, te combineren tot lactidemoleculen is het nieuwe bioplastic goedkoper te produceren dan bestaande bioplastics en het hoeft prijstechnisch niet duurder te zijn dan plastic uit aardolie.
Bij de productie van het nieuwe bioplastic worden geen giftige oplosmiddelen gebruikt en ook de bijproducten zijn recyclebaar. Een samenwerkingsverband van de Europese Unie en een consortium van biochemische bedrijven, AgriChemWey, gaat de nieuwe kunststof produceren. Voor de Belgische krant De Standaard reden om in een podcast (vanaf minuut 11:30) alvast uit te leggen "hoe een bol camembert het plasticprobleem kan oplossen".
De korst van bioplastic kun je rustig eten. Of het korstje net zo lekker is als de natuurkorst van een traditionele kaas is een heel andere vraag.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Otto ook een voorbeeld van voedsel innovatie en de v.d. Voorts zijn niet voor niets de ondernemers van een jaar geweest. Zo zie je maar hoe wakkere mensen met een eigenwijze heldere kijk op zaken resultaten kunnen bereiken. Lekker en gezond neem dat maar van mij aan ik heb veel van hun kijk op voedselproductie zaken geleerd. Ga maar eens kijken naar hun bodem.
Wat was de korst voordat men plastic gebruikte, en waarom stapte men daar vanaf?
Remeker-kaas gebruikt ghee als korst, ook lekker :) lekkerste kaas wat mij betreft, wel een luxe voor mij vanwege de stevige prijs.