Tot nu toe zijn tarwezemelen het minst waardevolle deel van de tarwekorrel en worden ze vooral tot veevoer verwerkt. Daar zou verandering in kunnen komen dankzij de methode die Zweedse onderzoekers van het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm ontwikkelden. Met heet water onder hoge druk en speciale enzymen kunnen de onderzoekers biomoleculen uit tarwezemelen extraheren. De biomoleculen zijn te gebruiken als antioxidanten, prebiotica en (biobased) verpakkingsmateriaal voor voedsel. Dat meldt Science Daily.
ScienceDaily
Lees ook
-
0
+Nederlandse boeren telen meer tarwe en uien en minder aardappelen 31 aug 2023
-
13
+Wordt onverteerbaar zetmeel dan toch nog een dieetrage? 11 dec 2021
-
7
+Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders 4 apr 2019
-
7
+Plastic van houtvezels kan op de composthoop, zegt koekjesbakster 12 jul 2018
-
0
+‘Toezicht NVWA heeft gefaald’ 27 jun 2017
-
0
+Tarwezemelen te verwaarden tot hoogwaardige grondstof 11 mei 2017
-
0
+‘Duurzaamheid bio-plastics genuanceerd verhaal’ 9 mei 2017
- 0 Professor patenteert ijs met anti-oxidanten 28 okt 2016
- 2 Nieuwe hoogleraar wil meer weten van koolhydraatrijke voedingsvezels 18 sep 2014
- 25 Hoenselaar: geen bewijs voor schadelijkheid tarwe 3 feb 2014