Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd reeksen darmbacteriën te isoleren die tot een tweede-generatie probiotica zouden kunnen gaan leiden. Eerste-generatie probiotica zijn veelal melkzuurbacteriën (zoals in Yakult en Activia) en nestelen zich niet blijvend in het lichaam.
Om een stap verder te komen gingen wetenschappers daarom op zoek naar zogenoemde 'sleutelsoorten’, bacteriën met een vaste verblijfplaats in de darmen en onderlinge samenwerkingsverbanden. Daarvoor 'entten' ze steriele muizen (zonder bacteriën in hun maag-darmkanaal) met 94 verschillende combinaties van bacteriesoorten uit mensendarmen. Op basis van de effecten (werden de muizen dikker of dunner, kregen ze diarree etc) identificeerden ze "tientallen bacteriën die de immuunreactie in de darm of in de rest van het lichaam verbeterden en bacteriën die de muizen dikker of dunner maakten. Ook identificeerden ze bacteriën die stoffen uitscheiden met een gunstig effect op de gezondheid", schrijft NU.nl.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Science Translational Medicine.
Dit artikel afdrukken
Om een stap verder te komen gingen wetenschappers daarom op zoek naar zogenoemde 'sleutelsoorten’, bacteriën met een vaste verblijfplaats in de darmen en onderlinge samenwerkingsverbanden. Daarvoor 'entten' ze steriele muizen (zonder bacteriën in hun maag-darmkanaal) met 94 verschillende combinaties van bacteriesoorten uit mensendarmen. Op basis van de effecten (werden de muizen dikker of dunner, kregen ze diarree etc) identificeerden ze "tientallen bacteriën die de immuunreactie in de darm of in de rest van het lichaam verbeterden en bacteriën die de muizen dikker of dunner maakten. Ook identificeerden ze bacteriën die stoffen uitscheiden met een gunstig effect op de gezondheid", schrijft NU.nl.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Science Translational Medicine.
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook