In Nederlandse tuinen zijn zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De meeste vlinders laten zich op zonnige momenten zien. Tel ze daarom tussen 11 uur ’s ochtends en 15:00 uur ’s middags. Op dagen met temperaturen boven de 25 graden is het advies om voor 11 uur ’s ochtends of na 17:00 uur ’s middags te tellen.

Het is voor het eerste dat de landelijke tuinvlindertelling over drie weken wordt uitgesmeerd. Vroeger was het een weekend lang vlinders tellen. Maar door de veranderingen in het weer wordt het steeds moeilijker een goed beeld van de vlinders te krijgen. Ook is de telling naar voren verschoven, van augustus naar juli, om de invloed van het weer in te perken.

Tellen is leuk en makkelijk:
1. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.
2. Geef je telling door via de app ‘Vlindermee’ of via deze website. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Heb je moeite met het herkennen van de verschillende vlindersoorten? Gebruik dan de herkenningskaart om de verschillende soorten vlinders uit elkaar te houden. Daarnaast kunnen tuineigenaren gebruik maken van de tellijst om de telling eerst op papier te noteren.

Informatie
Data: van 6 tot en met 28 juli 2019
Tijd: bij voorkeur tussen 11.00u en 15.00u, bij temperaturen boven de 25 graden vóór 11.00u en na 17.00u.
Locatie: in de eigen tuin
Getelde vlinders melden: via de app of de website van de Vlinderstichting.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken