Het vertrek van Johnson kreeg van de Britse krant The Guardian het oordeel 'opgeruimd staat netjes' mee. May verving alleen Davis door een harde Brexiteer; op Johnsons vrijgekomen plek plaatste zij remainer Jeremy Hunt.President Donald Trump probeerde vandaag de kansen van een zachte Brexit te keren. May hoeft niet te rekenen op een handelsverdrag met de VS als ze denkt tegelijk ook een zachte Brexit door te kunnen voeren, zegt Trump in een exclusief interview in The Sun. Gistermiddag kwam de Amerikaanse President aan voor een vierdaags staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Vanochtend las het land dat hij geen deal met de Britten wil sluiten als dat in feite een deal is met de EU; een zachte Brexit betekent dat Engeland handel blijft drijven conform Europese eisen.

“Het Britse volk heeft niet voor de zachte aanpak gekozen,” aldus Trump. De Amerikaanse president zei verder te hopen dat Boris Johnsson terugkeert naar de Britse regering omdat hij een “geweldige vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk” is. Het interview werd gisteren gehouden in Brussel en verscheen gisteravond laat na de ontmoeting van Trump en May tijdens een galadiner op Blenheim Palace, het geboortehuis van Winston Churchill. Johnson geldt als een Churchill-kenner.

Op 29 maart aanstaande moeten de EU en de regering May hun handelsovereenkomsten gereed hebben. Dat is een uiterst complex en veelomvattend karwei. Door alle geharrewar binnen de Britse politiek is zelfs de geest waarin die moeten worden vormgegeven nog onbekend. Dat leidt tot het risico dat komend voorjaar voedselexporten naar Engeland rottend aan de grens blijven staan, terwijl het land niet zelfvoorzienend is. Trump stookt het anti-EU vuurtje verder op.

UPDATE: 18:15 UUR: Trump noemt de berichtgeving van The Sun 'fake news'. The Guardian brengt de video. Volgens de president heeft The Sun zijn uitspraken uit hun verband gerukt en heeft hij aardige dingen over May gezegd die de krant niet heeft afgedrukt.
Volgens The Guardian is het interview in The Sun het werk van mediamagnaat Rupert Murdoch die met grote internationale rellen zijn oplages stuurt. Murdoch is in de VS eigenaar van Fox News, dat Trump steunt. In Engeland is hij eigenaar van The Sun. Brexit-leider Nigel Farage zou Trump tot het interview met The Sun hebben verleid. Tussen Fox en The Sun wordt over de Atlantische Oceaan heen nieuws gemaakt, volgens The Guardian.
Of Trump met zijn eigen fake verklaring over zijn eigen nieuws wegkomt? The Hillreporter liet al meteen weten dat The Sun de opnames van het gesprek openbaar heeft gemaak; ze geven Trump ongelijk.


Tom Newton Dunn, die het interview voor The Sun met Trump deed, maakte op zijn beurt duidelijk dat echt fake-news-op-zijn-Trumps niet nep is:


Dit artikel afdrukken