Premier Theresa May houdt voet bij stuk en noemt een nieuw referendum een "groot verraad aan de democratie". Tegelijkertijd verlopen haar brexit-onderhandelingen met Brussel uiterst moeizaam omdat de premier niet vanuit een helder mandaat kan optreden. EU-handelaar Michel Barnier liet gisteren in de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten dat zijn geduld met de Britten op is. Engeland moet een politiek besluit nemen en zorgen dat er een helder eruit, erin of een zachte brexit komt. Barnier geeft premier May tot half november om dat besluit te nemen. Het politieke veld in haar land is echter zwaar verdeeld. De conservatieve premier zit klem tussen Brussel, pro-EU progressieve conservatieven, anti-EU hardliners in haar partij en de anti-brexit socialisten van Jeremy Corbyn.

Hangende onzekerheid en onmacht van zowel Brussel als Londen om tot werkbare besluiten te komen, drukt Barnier bedrijven in Europa op het hart om hun voorbereidingen op zowel een ordelijke als een chaotische brexit te versnellen om verrassingen zoveel mogelijk voor te zijn.

Ondertussen zou de flamboyante Boris Johnson, ex-minister van buitenlandse zaken en een harde brexiteer, een coup om de macht in de Conservatieve Partij van May aan het organiseren zijn. Bij zijn poging om May af te zetten, zou ook Sir Lynton Crosby, campagneleider van May in 2017, een rol spelen.

De onzekerheden over brexit brengen met name in Schotland en Noord-Ierland de onafhankelijkheidsgevoelens binnen het Verenigd Koninkrijk weer boven. Uit een nieuwe poll die werd uitgevoerd door Best for Britain, een campagnegroep tegen de onafhankelijkheid van de Britse deellanden, zou blijken dat op dit moment 47% van de Schotten voor onafhankelijkheid van Engeland is (43% is tegen onafhankelijkheid en 10% heeft geen duidelijke mening), als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. In Noord-Ierland zou 52% stemmen voor een United Ireland; slechts 39% zou nog onderdeel willen blijven van het Verenigd Koninkrijk.

Bij het eerste Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014 stemde 55,3% tegen onafhankelijkheid, ietsje meer dus dan volgens de jongste poll.
Dit artikel afdrukken