De Washington Post bericht uitgebreid over de handtekening waarmee de Amerikaanse president Trump gisteren een einde maakte aan het Clean Power Plan van zijn voorganger Obama. Het toeval wil dat een dag eerder bekende klimaatwetenschappers de soms heftige regens en droogteperioden in gematigde klimaatzones voor het eerst eenduidig durfden toe te schrijven aan menselijke invloed op het klimaat in een artikel op Scientific Reports.
Gezeten aan een klein tafeltje in het gebouw van het Environmental Protection Agency zelf deed Trump ongegeneerd wat een van de medewerkers van het milieuagentschap een gotspe noemde. De president ging zitten en deed er niet moeilijk over. "Kom op jongens", zei hij tegen de mijnwerkers die om hen heen stonden, "jullie weten toch wat dit betekent? Jullie kunnen weer aan het werk." 'America first' heeft volop fossiele energie nodig.

De Volkskrant bericht vanmorgen uitgebreid over de gevolgen: zal nu ook het Parijse Klimaatakkoord van 2015 vallen?



Kennelijk vinden politici dat ze onze publieke belangen beter in een kleine omgeving kunnen prioriteren. Of dat verstandig is, zal de geschiedenis leren
Vandaag is ook de dag waarop premier May van Engeland officieel een brief ondertekende en naar Brussel stuurde waarin het land aankondigt zich los te willen maken van de EU. Afgelopen zaterdag vierde de EU zijn zestigste verjaardag met de ondertekening van een document dat een wat minder verenigd Europa aankondigt dat op verschillende snelheden moet gaan functioneren om de eenheid niet verder op de proef te stellen. Onderwijl besloot het Schotse parlement tot een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland van het Verenigd Koninkrijk en blijkt de staat Californië zich niets van de centrale macht van president Trump aan te trekken. Californië, de vijfde economie ter wereld, zet zijn strikte milieuwetgeving ijskoud voort en zorgt daarmee voor tal van goed verkoopbare innovaties.

Prioriteren in kleine omgeving
Het is een bijzondere dag vandaag. De oude wereld eindigt. Terwijl zojuist afgezwaaid beleidsambtenaar Joost de Jong (ministerie van EZ, landbouw) hier vorige week aangaf dat Nederland alleen al voor zijn voedselbeleid meer Europa en meer wereld nodig heeft omdat dat ecologisch en sociaal 'urgenter dan ooit' is, zijn minder Europa en minder wereld veel dichterbij gekomen. Kennelijk vinden politici dat ze onze publieke belangen beter in een kleine omgeving kunnen prioriteren. Of dat verstandig is, zal de geschiedenis leren. De officiële handtekeningen om die te laten beginnen zijn zojuist gezet.
Dit artikel afdrukken