Trouw brengt vanmorgen een beschouwend artikel over het uitgestelde Preventieakkoord dat volgens de krant deze week wordt gepubliceerd. De staatssecretaris maakte zich onverstandig kwetsbaar door het akkoord als een plan vol grootse veranderingen aan te kondigen.

Op het gebied van voeding zal het weinig voorstellen, zo lekte al uit. Vermoedelijk daarom kondigden vorige week de Nederlandse supermarkten bijna ongemerkt alvast aan vrijwillig voor de invoering van een stoplichtsysteem te willen kiezen, omdat de polder van Blokhuis' onderhandelingstafel tot weinig heeft geleid.
Trouw corrigeert de opgelopen deuken van de staatssecretaris een beetje, door aan te laten zien dat hij veel wil, te veel weerstand ondervond maar op het gebied van roken toch veel heeft weten te bereiken.

Een passage uit het Trouw-artikel:
Ook de ChristenUnie-staatssecretaris heeft compromissen moeten sluiten. De plannen zijn minder scherp dan hij had gehoopt. Vooral de onderhandelingen over alcohol en overgewicht, waarbij de industrie aan tafel zat, verliepen moeizaam. Bij roken lag er wel vrij snel een akkoord. De tabaksindustrie mocht niet meepraten, wat volgens ingewijden een groot verschil maakte. Nederland beloofde jaren geleden al aan de Wereldgezondheidsorganisatie om sigarettenfabrikanten geen enkele invloed meer te geven op het rookbeleid.
De vraag is uiteraard: waarom wel polderen met de voedselindustrie en niet met de tabaksindustrie? Volgens de staatssecretaris ligt het verschil in de doden die de tabaksindustrie veroorzaakt, maar bijvoorbeeld Coca-Cola niet. Of die redenering overtuigt, zal blijken na de reacties op het gepubliceerde akkoord.

Trouw - Betuttelend beleid? Misschien, maar Paul Blokhuis heeft een missie
Reageer
  • Deel
Druk af