In de Ondertussen van woensdag 11 december vallen mij deze berichten op:

- de Vlaamse overheid komt als Big Brother meekijken of de verwarming niet te hoog staat en de verwarmingsketel vaak genoeg onderhouden wordt. Er komen warmtefoto's van Vlaamse daken en gevels. Het zijn maatregelen waarmee de Vlaamse regering de opwarming van de aarde mee wil helpen beteugelen. Installateurs van sanitair en verwarming gaan meteen over de rooie. Alsof zij met opzet de ketels te hoog instellen. Open haarden en houtkachels moeten verdwijnen. Dat spaart hout, wat dan in grotere stookinstallaties opgestookt kan worden. Dat is zuiniger en schoner. (De Standaard)

- Australische wetenschappers ontdekten een nieuwe bron van plasticvervuiling: bloemistenschuim. Het bekende groene oasis-schuim dat bloemisten wereldwijd gebruiken bij het bloemschikken, valt in minideeltjes uiteen die in het milieu terecht komen. Het spul blijkt door waterdiertjes voor eten aangezien te worden en daar worden ze ziek van (Phys.org). Bloemisten werken aan een milieuvriendelijker alternatief voor het in 1954 uitgevonden 'floral foam'. Dat mag je verwachten van een branche die draait om de schoonheid van de natuur. En wat doen de particulieren die het spul in hun bloemstukje meekrijgen? Die crushen het zelf, voor de lol, blijkens een internettrend (YouTube).

- 'person of the year' volgens het tijdschrift Time: Greta Thunberg (De Tijd). Het weekblad kiest al sinds 1927 jaarlijks de persoon die de meeste invloed heeft gehad. Voor Greta's uitverkiezing benadrukt Time dat zij geen link heeft met een politieke partij of een belangengroep. "Ze is niet de eerste om alarm te slaan over de klimaatwijziging, en ook niet persoon met de meeste wetenschappelijke getuigschriften. Het is een gewone tiener die het icoon van een generatie werd door haar moed om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers."

Een glaasje drinken op de Green Deal van de Europese Commissie? (Foodlog) Maar dan wel een duurzaam glaasje. Trouw ging op zoek naar duurzame wijn. Dat is wijn van dichtbij (voedselkilometers), jonge wijngaarden (daar is nog niet lang met bestrijdingsmiddelen gewerkt), nieuwe rassen (die zijn robuuster en schimmelbestendiger), in lichte verpakking en bij voorkeur biologisch. Waar vind je die? Bij de wijnmaker die Trouw interviewde, Johan Rippen uit... de Flevopolder. In wijnlanden gruwen ze van wijn van zulke rijke gronden.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken