De Britse supermarktketen heeft bij de publicatie van zijn tussentijdse cijfers in augustus een grotelijks overdreven winstverwachting voor de eerste helft van het lopende boekjaar afgegeven. De winstverwachting werd gesteld op 1,1 miljard Britse ponden. Daarvan blijkt 250 miljoen pond 'overdreven' te zijn.

Tesco kwam achter de misleidende cijfers tijdens de voorbereidingen van de kwartaalcijfers die per 1 oktober werden verwacht. Het bedrijf, dat net - vervroegd - van topman is gewisseld en al twee winstwaarschuwingen heeft afgegeven, meldt dat het 'overstatement' met name terug te voeren is op een 'accelerated recognition of commercial income and delayed accrual of costs', schrijft FT Alphaville.

De nieuwe topman van de in zwaar weer verkerende supermarktketen, Dave Lewis, kan meteen invulling geven aan het spreekwoord 'nieuwe bezems vegen schoon'. Op de Britse radio BBC Radio Five was te horen dat 4 Tesco topmanagers geschorst zijn tijdens dit onderzoek, waaronder de managing director van Tesco Groot-Brittannië, Chris Bush.

Het aandeel Tesco maakte meteen een forse duikeling op de beurs. De publicatie van de nieuwe interimcijfers is uitgesteld naar 23 oktober.

Fotocredits: Neil Dorgan
Dit artikel afdrukken