In Frankrijk heet de trek van de vaak goed opgeleide jongeren naar de stad 'la désertification'. Het platteland raakt ontvolkt, en allerlei voorzieningen moeten sluiten of verdwijnen. Dat geldt ook voor de medische zorg.

Het Franse bedrijf H4D heeft daar iets op gevonden. Zij hebben een 'telecabine' ontwikkeld, een soort fotohokje waar in no time iemands bloeddruk, temperatuur en zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. De eerste cabine is inmiddels operationeel in een verpleeghuis in Cluny, waar de bewoners via het schermpje geïnstrueerd worden bij hun dagelijkse gezondsheidscheck.

Er is grote belangstelling voor 'Consult Station', vanuit ziekenhuizen, stadhuizen, brandweerkazernes maar ook bijvoorbeeld boorplatformexploitanten in afgelegen gebieden en 'zorgwoestijnen', binnen en buiten Frankrijk. Met de cabine wordt in feite 'een medische plek' gecreëerd die in noodgevallen voor veel tijdwinst kan zorgen doordat de belangrijkste gegevens al centraal verzameld zijn. Uitbreiding van de functionaliteit met hartmetingen en testen van bloedsuiker, gehoor, zicht of zelfs cognitief functioneren staat al gepland. Dat schrijft Le Figaro.
Dit artikel afdrukken