Slechts 55% van de wereldbevolking kan aan voldoende groente en fruit komen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 gram te kunnen eten. Vooral in lage- en middeninkomenslanden krijgen mensen te weinig vitamines en mineralen uit groente en fruit binnen omdat het aanbod te klein, eenzijdig en te duur is. Bovendien blijken de verschillen tussen landen groot. In Afrika kan bijvoorbeeld maar 13% van de landen voorzien in de behoefte aan gezonde voedingsstoffen van de bevolking. In Azië is dat 61%.

Dat schrijft een groep onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) in een rapport ten behoeve van de United Nations Food Systems Summit die dit najaar plaatsvindt. De WUR is een officiële onderzoekspartner van de Scientific Group voor de Food Systems Summit.

De onderzoekers wijzen op de noodzaak om 'machtsverschillen tussen betrokken partijen in voedselsystemen te erkennen en aan te pakken'. Omdat zowel de problemen als de oplossingen verschillen per land en per voedselsysteem, zijn er op verschillende niveaus 'push, pull en policy'-acties nodig.

Zaaizaad en kunstmest beter beschikbaar maken met behulp van lokale netwerken, helpt om de situatie te keren. Ook het aanpakken van het voedselverspillingsprobleem moet hoog op de agenda: 40 tot 50% van alle geproduceerde groente en fruit gaat verloren, als gevolg van een gebrekkige wegennet en ontbrekende koelingen. Ook buurt- en schooltuinen en voorlichting over gezonde voeding zijn mogelijke beleidsacties.
WUR - Aanloop UN-Top: bijna de helft van de wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit
Reageer
  • Deel
Druk af