De aankomende president van de VS, Donald Trump, heeft in de aanloop naar de verkiezingen zijn aanhangers beloofd om (vrij)handelsovereenkomsten open te breken en importen tegen te houden. De muur tussen VS en Mexico is daarvan een symbolisch voorbeeld.

Bij het tegengaan van import gaat het vooral om industriële producten. Bij internationale handelsafspraken gaat het natuurlijk ook om export uit de VS. Het aandeel van landbouwproducten in de totale exportwaarde van de VS is beperkt tot ongeveer 9%.

Boerenachterban
Desalniettemin is de landbouw in de VS een belangrijke factor voor land en economie. In het zuiden en Midwesten is de landbouw zelfs essentieel, precies het kerngebied van de Republikeinen. Als Trump inderdaad importen uit andere landen gaat tegenhouden, is een tegenreactie niet uit te sluiten. Die zal dan de boerenachterban hard treffen.

Exportaandelen 10-70%
Om een beeld te krijgen van het belang van de landbouwexport heb ik een aantal belangrijke producten op een rij gezet, op basis van een recent rapport van het United States Department of Agriculture (USDA) over granen, suiker, en vlees. Ik heb de gegevens in een - hopelijk - overzichtelijke tabel gezet.Een korte leeswijzer bij de tabel: in de VS worden diverse grondstoffen in afwijkende eenheden vermeld. Granen bijvoorbeeld in de inhoudsmaat bushels (à 27 kilo voor tarwe en soja, en 25 kilo voor maïs of gerst), hundredweight (à 45 kilo voor rijst), pound voor sojaolie en vlees, short ton (à 907 kilo voor sojameel) en zelfs balen (à 480 kilo voor katoen).

Teneinde een beter gevoel te geven bij de hoeveelheden heb ik deze omgerekend naar ons metrische stelsel (tonnen), volgens de tabel (pag. 38 van het rapport) van de USDA. Tenslotte heb ik van de verschillende producten ook het percentage export en import berekend. We zien dan exportaandelen van 10-70% van de productie.

Voor nog veel meer statistische informatie verwijs ik de liefhebber graag naar de website van de USDA .
Dit artikel afdrukken