Supermarkten stellen duidelijke eisen aan hun leveranciers, zegt het CBL. Uiteraard voldoen de producten die ze voeren aan de wettelijke eisen. Verder werken supermarkten ook met bovenwettelijke eisen. Denk bijvoorbeeld aan producten met keurmerken als Beter Leven Keurmerk, Fairtrade, ASC, MSC, UTZ, Milieukeur en Weidezegel. Die moeten de door de overheid gewenste verduurzaming van de Nederlandse landbouw borgen.
Maar de minister wil meer; dat moet ze ook krachtens internationale verdragen en Europese afspraken. Ze krijgt van het kabinet echter geen geld om haar visie uit te voeren. Daarom zegt ze erop te vertrouwen dat consumenten de rekening gaan betalen via supermarkten.
Volg debat #BegrotingLNV live vanaf 17.30 uur in de #TweedeKamer: https://t.co/z5ghOSbLfU. #BegrLNV #landbouwbegroting pic.twitter.com/diPv9AsXza
— Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (@minlnv) October 31, 2018
Als het buitenland de extra productiekosten van de Nederlandse boer niet wil betalen, dan moet óf de minister dat geld bijpassen uit de Rijksbegroting, óf ze moet buitenlandse ministers vragen dat voor haar te doen óf moet de voor export bestemde, maar te dure productie verdwijnen omdat het economisch niet meer uitkanAfrekenen met zandloperbeeld
Volgens directeur Marc Jansen van het CBL wordt de voedselketen onterecht voorgesteld als een zandloper, met in het midden slechts een handje vol allesbepalende supermarkten. Om af te rekenen met dat beeld heeft het CBL voor zuivel, appels, varkensvlees, eieren, tomaten en uien in kaart laten brengen hoe het Nederlandse product door de keten stroomt en waar het eindelijk door consumenten wordt gekocht. Het CBL concludeert dat "maar weer eens blijkt hoeveel de Nederlandse land- en tuinbouwsector exporteert".
In de zuivelketen belandt slechts 30% van de totale melkstroom bij Nederlandse supermarkten. Zuivel kent bovendien een grote reststroom die uitwaaiert in producten die in de hele wereld belanden. Van het Nederlandse varkensvlees wordt ruim 80% geëxporteerd, van uien bijna 100% en van tomaten ruim 90%. Nederlandse appeltelers, de minst exporterende categorie in de onderzochte stromen, verkopen 65% van hun oogst naar het buitenland.
Rol super stopt aan de grens
Met deze analyse en cijfers maakt het CBL de minister duidelijk dat Nederlandse supermarkten zelfs als ze het zouden willen, niet op kunnen draaien voor de extra eisen en bijkomende kosten die zij ook aan het qua percentage nogal ruime exportvolume wil stellen. Daar moet ze buitenlandse handelspartijen en consumenten voor laten opdraaien. Het CBL zegt "wij hebben hier voor zowel prijs- als kwaliteitseisen geen enkele invloed op.”
Jansen: “Nederlandse supermarkten zijn onderdeel van de voedselketen en spelen een belangrijke rol. De cijfers die wij vandaag publiceren zet die rol in het juiste perspectief en geeft aan wat onze positie is om maatschappelijk gewenste veranderingen in de gehele agrifoodsector af te kunnen dwingen.”
Onze rol stopt aan de grens, zegt Jansen met zoveel, maar duidelijke woorden. Als het buitenland niet wil betalen - en waarom zou het als het elders goedkopere en even goede producten kan inkopen? - dan moet óf de minister dat geld bijpassen uit de Rijksbegroting, óf ze moet buitenlandse ministers vragen dat voor haar te doen óf moet de voor export bestemde, maar te dure productie verdwijnen omdat het economisch niet meer uitkan.


Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#Peter, ik vind het maar een warrig verhaal van je professor en bruine appels. Bijna alle oude en nieuwe appelrassen worden bruin na aansnijden, maar zijn enkele uitzonderingen. Volgens mij heeft het niets met ijzer te maken maar met anti-oxidanten als vitamine C. Kijk anders even dit? https://schooltv.nl/video/waarom-wordt-een-appel-bruin-een-roestend-stuk-fruit/
#2 Arnold: Heb een voordracht gevolgd van een professor over de KWALITEIT van Fruit en met name Appels: Appels worden bruin na aan snijden, of bij vallen, omdat ze veel ijzer bevatten in gemakkelijk opneembare vorm. Dat is dus een goede bron van ijzer waar je als je bloedarmoede hebt van kan profiteren.Je hebt een kist snelgroeiende en veel opbrengende appelsoort nodig tegenover een appel van vroegehhh.. om dat ijzer gehalte te evenaren.
Dus eigen voedsel propageren wat goied geteeld wordt heeft voordelen voor de volksgezondheid ook nog.
Natuurlijk onzin om zo'n vraagstuk op nationaal niveau "op te lossen" maar is wel zaak voor Europa. Wat mij altijd verbaasd dat grote concerns als supermarkten met heel veel inkoopkracht gewoon mag vanuit de mededingingswetgeving (behalve misschien als ze willen gaan fuseren). Maar als relatief kleine organisaties van producenten (zoals in de landbouw) meer willen gaan afstemmen e.d. krijgen ze al vrij snel met de mededingingswetgeving te maken krijgen omdat er anders door kartelvorming geen gezonde concurrentie meer is. Oplossing is uit dat oogpunt fuseren maar de landbouw is geen wereld waarin dat gemakkelijk gaat en ook lang niet altijd gewenst is.
Engelbert #8, leuke profielfoto, zeg ik als eigenaar van een Güldner G40-smalspoortrekker (die mijn vader ooit eind jaren zestig tweedehands kocht)!
Dank voor je antwoord en link Wouter!
Het antwoord van Wouter illustreert geweldig hoe zinloos het is om voedselproductie vanuit nationaal perspectief te bekijken. Het is een mondiale markt en een mondiale concurentie en de Nederlandse land- en tuinbouw moet over grenzen kijken in tegenstelling tot wat vele idialistische, naieve politici in Nederland roepen